Serum Takma

Sıvı ve berrak olup şuruba benzeyen yapıya sahip olan maddeye serum adı verilir. Serumu plazmadan ayıran nokta ise, fibrinojene maddesine sahip olmamasıdır. Fibrinojenin bulunmamasının nedeni ise, pıhtılaşma esnasında bu madde parçalanır ve fibrin maddesini çökeltir. Bu olay sonucunda parçalanan fibrin, kan yuvalarına dolarak pıhtı halini alır. Serumun kimyasal yapısının bilinmesi, tıp dünyası açısından oldukça önemlidir. Nedeni ise, serum çeşitli hastalıklara karşı değişiklik gösterebilir. Acil muayene, hastalık, kaza veya ameliyat esnasında serum maddesinden yararlanılır.

İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu mineral veya sıvı desteğinin direkt veya damar yoluyla kana karıştırılan madde olan serum, vücut içerisinde eksik olan elementleri giderir. Ayrıca serum maddesine, damar yoluyla vücuda verilmesi uygun olan ilaçlar da katılabilir. Serum ve ilaç karışımı hastanın iyileşmesi için en etkili ve yardımcı yöntemlerdendir.

https://yesiltepepoliklinigi.com/wp-content/uploads/2021/07/serum-takma-hizmeti.png

Serum Neden Takılır?

İnsan organizması hücre adı verilen milyonlarca birimden oluşur ve bu hücrelerin içerisinde elektrolit denen minerallerden ve sudan oluşan hücre içi sıvısı bulunur. Her hücrenin dışarısında da aynı şekilde sudan ve elektrolitlerden oluşan hücre dışı sıvısı bulunmaktadır. Hücre dışı sıvısı yani ekstrasellüler sıvı, ikiye ayrılır; damarlardaki kanın sıvı kısmını oluşturan plazma ve ara sıvı. Elektrolitler ve suların belirli bir dengede olması, insan sağlığı için önemlidir. Su ve elektrolit dengesizliğinin oluştuğu durumlarda, tedaviyi hızlandırıcı olarak, ağız yoluyla ilaç ya da besin alınamadığı zamanlarda, serum takılır.

Pansuman başta olmak üzere, verdiği her hizmette büyük bir titizlik gösteren polikliniğimizde; hijyenik koşullarda serum takma hizmeti gerçekleştirilmektedir.

Hızlı İletişim Formu

Sağlık durumlarınızla ilgili doktorlarımıza ve uzmanlarımıza danışmak ve randevu almak için aşağıdaki formu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.

    https://yesiltepepoliklinigi.com/wp-content/uploads/2021/04/hizli-iletisim-formu.jpg

    Serum Nasıl Takılır?

    İlk olarak doğru serumun seçilmesi gerekir. Serumun seçilmesinin ardından serum setini açmak gerekir. Serumun kapağı kopartılarak açılır ve serum setinin plastik kısmı, serum kapağına yerleştirilir.

    Serum setindeki haznenin üçte biri doldurulur ve ardından serum seti açılarak setin içerisinde bulunan hava serumla doldurulur.

    Serum takma işleminden önce kişinin ön kolunda toplardamar bulmak gerekir. Toplardamarın üzeri ve çevresinin güzelce dezenfekte edilmesinin ardından iğne damara yerleştirilir ve gazlı bez ve flaster ile deriye sabitlenir. Kataterdeki kapaklar açılır, buradan kan gelmemesi için serum ucu yerleştirilene kadar basınç uygulamak gerekmektedir. Serum setindeki iğne ucu çıkarılarak kataterle birleştirilir. Son adım olarak serum askısına asılır ve düğmenin açılmasıyla sıvı akışı sağlanır.

    https://yesiltepepoliklinigi.com/wp-content/uploads/2021/07/serum-nasil-takilir.png

    Randevu Al
    0212 679 39 00

    Düzenli Dezenfeksiyon
    Hijyenik Ortam

    Covid 19 tedbirlerimiz çerçevesinde polikliniğimizde Dünya Sağlık Örgütü onaylı dezenfeksiyon ürünleriyle düzenli olarak ortam dezenfeksiyonu yapılmaktadır.
    https://yesiltepepoliklinigi.com/wp-content/uploads/2021/04/DEZENFEKSIYON-IKONLAR_Calisma-Yuzeyi-1-1.png

    Maske

    https://yesiltepepoliklinigi.com/wp-content/uploads/2021/04/DEZENFEKSIYON-IKONLAR_Calisma-Yuzeyi-1-kopya-1.png

    Sosyal Mesafe

    https://yesiltepepoliklinigi.com/wp-content/uploads/2021/04/DEZENFEKSIYON-IKONLAR_Calisma-Yuzeyi-1-kopya-2-1.png

    1 kişi/4 m2

    https://yesiltepepoliklinigi.com/wp-content/uploads/2021/04/DEZENFEKSIYON-IKONLAR_Calisma-Yuzeyi-1-kopya-3-1.png

    Doğal Havalandırma

    https://yesiltepepoliklinigi.com/wp-content/uploads/2021/04/EKIPMAN-DEZENFEKSIYON.png

    Ekipman Dezenfektasyonu

    https://yesiltepepoliklinigi.com/wp-content/uploads/2021/04/DEZENFEKSIYON-IKONLAR_Calisma-Yuzeyi-1-kopya-5-1.png

    Personel Kişisel Hijyen

    https://yesiltepepoliklinigi.com/wp-content/uploads/2021/07/serum-takma.png

    Ven Seçiminde Dikkat Edilen Noktalar

    • Proksimalinden değil, distalinden venlerin damar yolu açılmalıdır.
    • Hastanın hareket kabiliyetini kısıtlamaması için pasif tarafının seçilmesi gerekir. Sağ kolunu kullanan biriyse sol kol tercih edilmelidir.
    • Aynı şekilde hareketlerini engellememek için eklem bölgelerine uzak yerlerin seçilmesi gerekir.
    • Enfeksiyon belirtileri, travmalar, cerrahi müdahale, dolaşım bozukluğu ve arteriovenöz şant olmayan bölgelerin seçilmesine özen gösterilir.
    • Çok sayıda damar yolu açılan hastalarda vende yara oluşumu gözlemlenebilir. Böylece uygulama yapmak zorlaşır. Bu sebepten dolayı, mümkün olduğu sürece bu venlerin seçilmemesi gerekir.
    • Özellikle yaşlılarda ve bebeklerde ven duvarı çok hassastır, özenli davranmak gerekir.
    • Çok hasta kişilerin ven duvarı ise, oldukça incedir ve çabuk yırtılabilir. Dikkatli davranılması gerekmektedir.
    • Aşırı kilolu hastalarda ise, yüzeysel venlerin görülmesi ve hissedilmesi güçtür.
    • Ekstrasüller sıvı kayıpları, şok tabloları ve ciddi dehidrasyonlarda venlerin dolgunluğu azaldığı için damar yolu açmak zorlaşır.

    Randevu Al
    0212 679 39 00

    https://yesiltepepoliklinigi.com/wp-content/uploads/2021/04/ILHAMI-EVCIMEN-UZMAN-DOKTOR-AILE-HEKIMLIGI-UZMANI-1536x1536.jpg

    Uzm. Dr.

    İlhami Evcimen

    Aile Hekimliği Uzmanı

    Yeşiltepe Polikliniği

    https://yesiltepepoliklinigi.com/wp-content/uploads/2021/04/logo.png

    Copyright 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Glutatyon Hakkında Bilgi Alabilirsiniz

    Copyright 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Glutatyon

    Hemen Ara Bilgi Al
    İmplant İçin
    Hizmetler İçin
    × WhatsApp İletişim