Tırnak Batması

Tırnak Batması Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Günümüzde sık karşılaşılan sağlık problemlerinden bir tanesi olan tırnak batması, her ne kadar basit olarak görülse de önemli sağlık sorunlarıyla birleşince etkisi artabilmektedir. Genellikle ayak baş parmağında görülen ve tırnağın köşesinin cilde batması ile sonuçlanan bir problemdir. Çoğu zaman evde gerçekleştirilen çeşitli uygulamalar ile bu sorundan kurtulmanız mümkün olsa da bazı durumlarda profesyonel desteğe ihtiyacınız olabilir. İşte bu nedenle tırnak batması her zaman hafife alınmaması gerekir. Peki, ayak tırnak batması nasıl tedavi edilir? Şimdi bu ve daha pek çok detaydan bahsedeceğiz.

tirnak-batmasi

Tırnak Batması Neden Olur?

Erkek ve kadınlarda görülme sıklığı aynı oranda olan tırnak batması, zamanla cilt problemine dönüşebilir ve bu da çeşitli sağlık sorunlarını tetikleyebilir. Böyle bir durumda da tırnak batması tedavisi gerekecektir. Peki, tırnak batma problemi neden ortaya çıkar?

  • Parmakların doğal konumda olmasını engelleyecek sıklıkta ayakkabı giymek,
  • Tırnak kesiminin yanlış yapılması ve tırnakların köşelerinin doğru şekilde kesilememesi,
  • Dar çoraplar giymek,
  • Ayağa darbe alınması,
  • Ayakların sıklıkla neme maruz kalması,
  • Yaşlanma sonucunda ayak tırnaklarının sertleşmesi,
  • Tırnakları gereğinden fazla kısa kesmek ve
  • Tırnakların içe doğru kıvrılması gibi durumlar, tırnak batmasının oluşmasına zemin hazırlayan etmenler arasında yer almaktadır.

Yukarıdaki problemler tırnak batmasının nedenleri arasında gösterilir. Ancak bu durum bazen geçici bazen de kalıcı olabilir. Geçmeyen tırnak batması gibi bir durumla karşı karşıya kaldığınızda ise mutlaka acil muayene desteği almanız gerektiğini unutmamalısınız.

Hızlı İletişim Formu

Sağlık durumlarınızla ilgili doktorlarımıza ve uzmanlarımıza danışmak ve randevu almak için aşağıdaki formu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.

    https://yesiltepepoliklinigi.com/wp-content/uploads/2021/04/hizli-iletisim-formu.jpg

    Tırnak Batması Belirtileri Nelerdir?

    Pek çok sebep sonucunda ortaya çıkan tırnak batması, genellikle ayak baş parmağında karşımıza çıkar. Ancak el tırnak batması problemi ile de sıklıkla karşılaşılır. Peki, tırnak batması belirtileri nelerdir?

    • Batan tırnağın etrafında şişlik ya da kızarıklık,
    • Tırnağın etrafında görülmeye başlanan enfeksiyon,
    • Tırnak batmasının olduğu bölgede ortaya çıkan aşırı hassasiyet,
    • Kendini farklı seviyelerde hissettiren ağrı,
    • Yürürken ortaya çıkan rahatsızlık hissi,
    • Batan tırnağın dokusunda sertleşme oluşması ve
    • Derinin su toplaması gibi belirtiler, tırnak batma problemi ile karşı karşıya kaldığınızı göstermektedir.

    Yukarıdaki belirtilerden kimisi basit nitelikte olsa da kimisi daha ciddidir. Bu nedenle su toplama, şiddetli ağrı gibi belirtilerde mutlaka tırnak batması çözümü için uzman kliniklere başvurmalısınız. Ayrıca tırnak batması iltihap gibi belirtilerle de karşınıza çıkabilir. Bu durum özellikle diyabet ve şeker hastalarında ciddi sağlık sorunlarına sebep olabileceğinden, mutlaka doktora başvurmalı ve önlem almalısınız.

    tirnak-batmasi-tedavisi

    Bebeklerde Tırnak Batması

    Çok sık görülmeye başlanan bebeklerde tırnak batması sorunu, önlem alınmadığında ağrılı bir sürece dönüşür. Peki, neden olur? Tırnakların doğru kesilmemesi, dar çorap, tulum ya da ayakkabı giydirilmesi ve tırnak yapısının içe doğru kıvrık olması gibi sebeplerle tırnak batması problemi bebeklerde ortaya çıkabilir. Su ile yumuşatma, doğru tırnak kesimi ve dar giydirmeme gibi adımları uyguladığınızda hala bu sorundan kurtulamıyorsanız, mutlaka uzmanlardan destek almalısınız. Sorunun büyümeden önlenmesi ve bebeğin daha rahat olması açısından fazla gecikmeden doğru adımlar atmalısınız.

    Tırnak Batması Nasıl Geçer?

    Ayaklarda mantar oluşumları çok sık karşılaşılan cilt problemlerinden bir tanesi olduğundan, mantarlı tırnak batması gibi cilt sorunlarına rastlanıyor. Peki, doktora gitmeden tırnak batmasından kurtulmak mümkün mü? Bunun için bazı adımları uygulamanız gerekir. Bunlar ise şu şekildedir:

    • Batmaya sebep olan tırnak hemen kesilmemeli, uzaması beklendikten sonra kesilmelidir.
    • Ayaklar kuru tutulmalıdır.
    • Ayağı sıkan çorap ve ayakkabılardan uzak durulmalı, ayağın rahat ettirilmesi sağlanmalıdır.
    • Ağrı şiddetli olmaya başladıysa antibiyotikli kremler kullanılmalıdır.

    Yukarıdaki önlemleri alır ve doğru şekilde uygularsanız, tırnak batma probleminden kurtulabilirsiniz. Peki, batma ileri seviyeye ulaştıysa ne yapılır? Bu durumda da tırnak çekme işlemi ile hemen önlem alınması gerekecektir.

    Randevu Al
    0212 679 39 00

    Düzenli Dezenfeksiyon
    Hijyenik Ortam

    Covid 19 tedbirlerimiz çerçevesinde polikliniğimizde Dünya Sağlık Örgütü onaylı dezenfeksiyon ürünleriyle düzenli olarak ortam dezenfeksiyonu yapılmaktadır.
    https://yesiltepepoliklinigi.com/wp-content/uploads/2021/04/DEZENFEKSIYON-IKONLAR_Calisma-Yuzeyi-1-1.png

    Maske

    https://yesiltepepoliklinigi.com/wp-content/uploads/2021/04/DEZENFEKSIYON-IKONLAR_Calisma-Yuzeyi-1-kopya-1.png

    Sosyal Mesafe

    https://yesiltepepoliklinigi.com/wp-content/uploads/2021/04/DEZENFEKSIYON-IKONLAR_Calisma-Yuzeyi-1-kopya-2-1.png

    1 kişi/4 m2

    https://yesiltepepoliklinigi.com/wp-content/uploads/2021/04/DEZENFEKSIYON-IKONLAR_Calisma-Yuzeyi-1-kopya-3-1.png

    Doğal Havalandırma

    https://yesiltepepoliklinigi.com/wp-content/uploads/2021/04/EKIPMAN-DEZENFEKSIYON.png

    Ekipman Dezenfektasyonu

    https://yesiltepepoliklinigi.com/wp-content/uploads/2021/04/DEZENFEKSIYON-IKONLAR_Calisma-Yuzeyi-1-kopya-5-1.png

    Personel Kişisel Hijyen

    Tırnak Çekmeyle İlgili Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

    Parmağınızda dayanılmaz bir ağrı, şişme, irin akma gibi problemler var ve buna ek olarak şeker hastalığınız da bulunuyorsa, mutlaka doktorunuza görünmeniz gerekmektedir. Ne kadar geç kalırsanız, tırnak yapısı o kadar bozulur ve bu durum ağrının şiddetini artırır. Sonrasında da ne yazık ki tırnak çekme operasyonu gerçekleştirilmek zorunda kalınır. Peki, tırnak çekme nasıl yapılır? Şimdi bundan bahsedelim.

    • Hastanın genel sağlık durumuna göre ilgili kontroller yapılır. Şeker ya da diyabet hastalarında daha dikkatli hareket edilmesi gerekmektedir.
    • Tırnak çekmeden önce gerekli uyuşturma işlemi yapılır ve böylece çekme işlemi sırasında hasta herhangi bir ağrı hissetmez.
    • Sonrasında tırnağın belirli bir bölümü ya da tamamı çekilir ve ilgili alan temizlenir.
    • Temizleme işleminden sonra gerekli kremler sürülerek sargı yapılır.

    Tırnak çekme ameliyatı gerçekleştirildikten sonra mutlaka belirli günlerde pansuman yapılması gerekmektedir. Eğer pansuman geciktirilirse, tırnağın ve cildin iyileşme süreci uzar.

    Tırnak Çekme Operasyonu Nasıl Yapılır?

    Tırnak batması olan alan uyuşturulur ve bu şekilde ağrı oluşması engellenir. Sonrasında tırnak batması ameliyatı gerçekleştirilerek bozuk olan tırnak dokusu çekilir. Ardından tırnağın altı temizlenir ve krem sürülerek sargı yapılır. Bundan sonraki süreçte ayağın dinlendirilmesi, ayakkabı giyilmemesi gerekir. Birkaç gün pansuman yapıldıktan sonra sargı çıkarılır ve doktor tarafından verilen kremler günün belirli saatlerinde sürülür. Ayrıca ameliyat gerçekleştirildikten sonra sıkan çorap ya da ayakkabı giymekten kesinlikle kaçınılması gerekmektedir.

    Günümüzde sıklıkla karşılaşılan problemlerden olan ve çoğunlukla ayak baş parmağında görülen tırnak batması probleminden Yeşiltepe Polikliniği sayesinde kurtulabilirsiniz. Uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilecek operasyonlar sayesinde batan tırnağınızdan kurtulabilir, gündelik hayatınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Ayrıca tırnak çekme ücreti konusunda detaylı bilgi almak ve süreci öğrenmek için iletişime geçebilir, uzmanların süreci anlatmasını sağlayabilirsiniz.

    Randevu Al
    0212 679 39 00

    Tırnak batması sonucunda deride iltihap oluşması çok sık karşılaşılan durumlar arasında yer alıyor. Bu durumda sıcak suyun içerisine elma sirkesi ekleyerek iltihaplı bölgeye sürebilir ve iltihabın kurumasını sağlayabilirsiniz.
    İltihaplı tırnak dokusunun uzman doktorlar tarafından özenle temizlenmesi gerekir. Eğer tırnak yapısı tamamen temizlenmezse, ilerleyen zamanda tekrar tırnak batması ortaya çıkabilir. Ancak tamamen temizlendiğinde tekrar nüksetmeyecektir.
    Tırnak yapısının bozulması sonucunda oluşan tırnak batması probleminde dermatoloji bölümüne başvurulmalı ve dermatologlardan destek alınmalıdır.
    https://yesiltepepoliklinigi.com/wp-content/uploads/2021/04/ILHAMI-EVCIMEN-UZMAN-DOKTOR-AILE-HEKIMLIGI-UZMANI-1536x1536.jpg

    Uzm. Dr.

    İlhami Evcimen

    Aile Hekimliği Uzmanı

    Yeşiltepe Polikliniği

    https://yesiltepepoliklinigi.com/wp-content/uploads/2021/04/logo.png

    Copyright 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Glutatyon Hakkında Bilgi Alabilirsiniz

    Copyright 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Glutatyon

    Hemen Ara Bilgi Al
    İmplant İçin
    Hizmetler İçin
    × WhatsApp İletişim