Osgb Sağlık Raporu

OSGB Sağlık Raporu Nedir?

İşe giriş sırasında talep edilen önemli raporlardan olan OSGB sağlık raporu, kişinin gireceği işe uygun olup olmadığının belirlemektedir. Kanunen zorunluluğu bulunan bu sağlık raporu için uygulanacak tetkikler, işin zorluğuna ve çeşidine göre değişiklik göstermektedir. Kişiler işe girmeden önce bu belgeleri almaları ve işe giriş esnasında teslim etmeleri oldukça önemlidir.

Bu rapor ile iş yerlerinde sağlık ve güvenliğin sağlanması ve mevcut güvenlik ve sağlık şartlarının iyileştirilmesi amaçlanmaktadır.

İşveren kişi, iş yerinde çalışacak olan kişileri işe almadan önce muayene ettirmekle yükümlüdür. Tamamen işçinin sağlığının korunması ve gözetilmesi amacıyla talep edilmektedir.

Bulaşıcı hastalığı bulunan kişilerin, projelerde yer almasına izin verilmez. Ayrıca kullandığı ilaçlardan dolayı iş performansı düşecek kişilerin bu durumu hekime bildirmesi gerekmektedir.

OSGB İşe Giriş Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

OSGB işe giriş sağlık raporunu iş yeri hekiminden veya aile hekiminden alabilirsiniz. Hem işe başlarken hem de devam eden iş için periyodik olarak OSGB sağlık raporu talep edilir. Aynı zamanda iş sağlığı ve güvenliği kapsamında karşılaşılan durumlar karşısında da talep edilebilir.

Görme testi, işitme testi, akciğer grafisi, kan sayımı, solunum fonksiyon testi, idrar tahlili ve portör muayeneleri işe giriş sağlık raporu almak için yapılması istenen tetkikler arasındadır.

Bu raporu işe girişlerde, iş değişikliklerinde ya da meslek hastalığı, iş kazası, sağlık problemi gibi sebeplerden işten uzaklaşıp tekrar işe dönmek isteyen kişilerden talep edilebilir.

OSGB Sağlık Raporu Almak Zorunlu Mudur?

OSGB sağlık raporunu almak kanuni bir zorunluluk olmakla birlikte, bu rapor olmadan işe girilememektedir. Aynı zamanda çalışanların sağlık durumlarının, çalışırken maruz kalabilecekleri risklerde gözetilebilmesi için önemlidir. Bu şekilde çalışanların mevcut sağlık durumları korunmaktadır. Güvenliklerinin sağlanabilmesi için kontrol edilmesi gereken bir durumdur. Bunlara ek olarak iş değişikliklerinde, yeni bir işe girerken de OSGB sağlık raporu almak zorunludur. Her işin sağlık durumunu etkileyebilecek farklı riskleri bulunduğundan dolayı, iş değiştirirken de alınması gerekmektedir. İşler çok tehlikeyi veya tehlikeli olarak da sınıflandırılmaktadır. Bu şekilde sınıflandırılan işler de özellikle OSGB sağlık raporu önemli bir rol oynamaktadır. 

OSGB Sağlık Raporu Neden İstenmektedir?

Çalışanlar iş hayatları boyunca vücut durumun etkileyecek hususlarla karşılaşmaktadır. Yeni bir işe başlarken de çalışacak olan bireyin sağlığının o iş için yeterli olup olmadığı mutlaka öğrenilmelidir. Bu hem işe başlayacak kişi için hem de işveren için atlanılmaması gereken zorunlu bir adımdır. Bu adım ihmal edildiği zaman çalışanda zaman içinde istenmeyen sağlık durumları oluşabilmektedir. Bu yüzden yapılması gereken muayene ve testlerin ardından aile hekimliğinden sağlık raporu alınabilmektedir. 

OSGB Sağlık Raporu Alınmazsa Ne Olur?

Kişinin gireceği işte çalışabileceğinin kanıtını sunan sağlık raporu çok önemli bir adımdır. Eğer bu rapor alınmaz ise kişi de kısa veya uzun vade de sağlık sorunları görülebilmektedir. Bu durum özellikle, tehlikeli veya çok tehlikeli iş gruplarına giren işlerde çalışacak olan kişiler için çok önemlidir. Yeni bir işe girerken sağlık raporu almak keyfi değil zorunlu bir adımdır. Kanuna rağmen sağlık raporu alınmadan işe başlanırsa para cezası ile karşılaşılabilir. 

OSGB Sağlık Raporu Ücretli Midir?

OSGB sağlık raporu almak için ödenecek ücretler klinikten kliniğe göre değişiklik gösterebilmektedir. Fakat sağlık raporu alma sırasında, beklenmedik sağlık durumlarının ortaya çıkması durumunda işlemler uzamaktadır. Bu durumda ücretlerde değişikliğe neden olan faktörlerden biridir. 

Az Tehlikeli İş Yerleri İçin OSGB Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Eğer çalışan sayısı 50 kişinin altında kalıyor ise iş yerinde, iş yeri hekimi veya iş güvenliği uzmanı bulunmuyor olabilir. Bu durumda, kişiler aile hekimlerinden ya da kamum hizmet sağlayıcılarından OSGB sağlık raporu alabilmektedirler. 

Fakat iş yerinin çalışan sayısı 50’den fazla ise iş yeri, iş güvenliği uzmanı veya iş yeri hekimi bulundurmak zorundadır. Bu durumda ise çalışanlar, OSGB sağlık raporunu iş yeri hekiminden temin etmek durumundalardır. Kamu hizmet sağlayıcıları ya da aile hekimleri tarafından alınan OSGB sağlık raporları bir geçerlilik teşkil etmemektedir. 

OSGB Sağlık Raporu İş Güvenliği için Neden Önemlidir?

OSGB sağlık raporu sadece çalışanın sağlık durumunu incelemek için değil aynı zamanda kişinin sağlının yapacağı iş ile uyumunu anlayabilmek için de önemlidir. Kişide bulunabilecek rahatsızlık veya hastalıkların kişinin çalışacağı işin güvenliğini, protokolünü ve kurallarını tehlikeye atıp atmayacağı gibi faktörlere bakılmaktadır. İşe alımlarda iş güvenliğinin sağlanması için çok önemli bir rol oynamaktadır. Aynı zamanda iş yerinin güvenliğinin sağlanması için de önemlidir.

Sağlık Raporu Formu Nasıl Doldurulmalıdır?

İşyerinin hangi tehlike sınıfına girdiğinden bağımsız olarak, her işyerinin istediği sağlık raporu formu, kişinin doldurması gereken bir formdur. Kişinin daha önce geçirmiş olduğu hastalık ve rahatsızlıkların, kullanmış olduğu ilaçların, bedensel ve zihinsel rahatsızlıkların, alkol ve sigara gibi alışkanlıkların sorulduğu bu form, kişinin sağlık durumunun genel olarak aktarılmasını sağlar. İş yeri unvanı, adı soyadı, doğum tarihi gibi bilgilerin yanı sıra bu saydığımız bilgiler kişinin sağlığı hakkında bilgi edinilmesi için önemlidir.

OSGB Sağlık Raporu İçeriğinde Neler Vardır?

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nda EK-2 İşe Giriş Periyodik Muayene Formu olarak tanımlanan işe giriş sağlık raporu formunda şu bilgiler içermektedir:

  • İşyeri unvanı, adresi ve iletişim bilgilerini içeren işyeri bilgileri bulunmaktadır
  • Çalışanın kişisel bilgileri içermek üzere; Kişinin adı soyadı, kimlik numarası, doğum yeri ve tarihi, adres ve iletişim bilgileri, eğitim durumu, medeni durum, meslek bilgisi, cinsiyeti ve daha önce çalıştığı işyerleri gibi bilgileri bulunmaktadır.
  • Kan grubu, kronik hastalık ve alerjik hastalık bilgilerini içeren çalışanın sağlık özgeçmişi bulunmaktadır.
  • Anne ve babanın sağlık durumunu, kardeş ve varsa çocuk sayısı bilgilerini içeren, çalışanın soy geçmişi bulunmaktadır.
  • Çalışanın mevcut ya da geçmiş hastalıkları hakkında bilgileri içeren tıbbi anamnezi bulunmaktadır. 
  • Vücudun ve vücut fonksiyonlarının fiziken muayene edilerek değerlendirilmesi, boy ve kilo ölçümü nabız ve tansiyon ölçümü gibi bilgileri içeren fiziki muayene sonuçları bulunmaktadır.
  • Kan, idrar gibi biyolojik analizler, radyolojik analizler, işitme testi ve solunum fonksiyon testi gibi fizyolojik analiz sonuçlarını içeren laboratuvar bulguları bulunmaktadır.
  • En son bilgi ise yapılan bu muayeneler sonucunda çalışanın belirtilen işte çalışmaya elverişli olup olmadığı kanaati belirtilmektedir.

İşyerinin Tehlike Sınıflandırmasına Göre Periyodik Muayene Süreleri Nedir?

İşyerleri çalışanların maruz kalabileceği tehlikelere göre farklı şekilde sınıflandırılmaktadır. Az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olmak üzere, bu işyerlerinin gerektirdiği periyodik muayene süreleri de değişiklik göstermektedir. Ofis gibi az tehlikeli işyerleri 5 yılda 1 yapılmaz üzere muayene süresi gerektirmektedir. Tehlikeli olarak sınıflandırılan işyerlerindeki çalışanlara periyodik muayeneler 3 yılda 1 yapılmaktadır. Çok tehlikeli olarak sayılan işyerleri ise yılda 1 kez olmak üzere periyodik muayeneler gerektirmektedir. Çalışanların sağlık durumlarının analizlerinin yapılabilmesi için periyodik muayeneler çok önemlidir. Bu yüzden OSGB sağlık raporu ve periyodik muayeneler hem iş yerinin güvenliğinin sağlanması hem de çalışanların sağlığını güvende tutmak için dikkat edilmesi gereken önemli unsurlardır. OSGB sağlık raporu alınması gereken zorunlu bir belgedir. Aynı şekilde, Periyodik Muayene zorunluluğu da İşveren 6331 sayılı kanun gereği çalışanların güvenliğin sağlamakla yükümlüdür. Kanun gereği periyodik muayeneler, iş ekipmanları kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliği esas alınarak yürütülmektedir. Bu yasa çerçevesinde ise periyodik muayene yaptırmak zorunlu kılınmıştır. 

Hızlı İletişim Formu

Sağlık durumlarınızla ilgili doktorlarımıza ve uzmanlarımıza danışmak ve randevu almak için aşağıdaki formu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.

    https://yesiltepepoliklinigi.com/wp-content/uploads/2021/04/hekimlerimize-danisin-1280x854-2.jpg

    OSGB Sağlık Raporu Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

    OSGB işe giriş sağlık raporunun geçerlilik süresi; az tehlikeli sınıfta bulunan için 5 yıl, tehlikeli sınıfta yer alan kişiler için 3 yıl ve çok tehlikeli sınıfta yer alan kişiler için 1 yıldır. Bunlara ek olarak hekimin gerekli gördüğü takdirde bu sürelerin kısalabileceği kanunda belirtilmiştir.

    Bu sürelerin dolması durumunda, raporların güncellenmesi gerekmektedir. Sağlık kurulu raporu verebilen polikliniğimiz, OSGB sağlık raporunu da verebilmektedir.

    OSGB sağlık raporu ücreti yapılan tetkiklere, iş alanına ve grubuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir. OSGB sağlık raporu ücreti 2021 için bizimle iletişime geçerek en sağlıklı bilgiye ulaşabilirsiniz.

    osgb saglik raporu

    Randevu Al
    0212 679 39 00

    Düzenli Dezenfeksiyon
    Hijyenik Ortam

    Covid 19 tedbirlerimiz çerçevesinde polikliniğimizde Dünya Sağlık Örgütü onaylı dezenfeksiyon ürünleriyle düzenli olarak ortam dezenfeksiyonu yapılmaktadır.
    https://yesiltepepoliklinigi.com/wp-content/uploads/2021/04/DEZENFEKSIYON-IKONLAR_Calisma-Yuzeyi-1-1.png

    Maske

    https://yesiltepepoliklinigi.com/wp-content/uploads/2021/04/DEZENFEKSIYON-IKONLAR_Calisma-Yuzeyi-1-kopya-1.png

    Sosyal Mesafe

    https://yesiltepepoliklinigi.com/wp-content/uploads/2021/04/DEZENFEKSIYON-IKONLAR_Calisma-Yuzeyi-1-kopya-2-1.png

    1 kişi/4 m2

    https://yesiltepepoliklinigi.com/wp-content/uploads/2021/04/DEZENFEKSIYON-IKONLAR_Calisma-Yuzeyi-1-kopya-3-1.png

    Doğal Havalandırma

    https://yesiltepepoliklinigi.com/wp-content/uploads/2021/04/EKIPMAN-DEZENFEKSIYON.png

    Ekipman Dezenfektasyonu

    https://yesiltepepoliklinigi.com/wp-content/uploads/2021/04/DEZENFEKSIYON-IKONLAR_Calisma-Yuzeyi-1-kopya-5-1.png

    Personel Kişisel Hijyen

    https://yesiltepepoliklinigi.com/wp-content/uploads/2021/06/5678.png

    OSGB Sağlık Raporu Hakkında Önemli Bilgiler

    İlk olarak belirtmek gerekir ki, OSGB sağlık raporunun alınması kanunen zorunludur. Bu rapor alınmadan herhangi bir işe giriş yapılamamaktadır. Çalışan kişilerin iş yerlerinde maruz kalabilecekleri sağlık risklerine karşı gözetim için gerekli olan OSGB sağlık raporu, işçilerin sağlık durumlarının ve güvenliklerinin kontrol altında tutulması için büyük önem arz etmektedir.

    Yeni iş girişlerinde veya iş değişikliğinde güncellemek gerekir çünkü her iş, kişi için farklı tehlikeler doğurabilir. Kişinin gireceği iş tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfları içerisinde bulunuyorsa, sağlık raporu alması zorunludur.

    Randevu Al
    0212 679 39 00

    https://yesiltepepoliklinigi.com/wp-content/uploads/2021/04/ILHAMI-EVCIMEN-UZMAN-DOKTOR-AILE-HEKIMLIGI-UZMANI-1536x1536.jpg

    Uzm. Dr.

    İlhami Evcimen

    Aile Hekimliği Uzmanı

    Yeşiltepe Polikliniği

    https://yesiltepepoliklinigi.com/wp-content/uploads/2021/04/logo.png

    Copyright 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Glutatyon Hakkında Bilgi Alabilirsiniz

    Copyright 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Glutatyon

    Hemen Ara Bilgi Al
    İmplant İçin
    Hizmetler İçin
    × WhatsApp İletişim