Diş Plaklarından Korunmanın 5 Etkili Yolu

Dişlerinizin ön yüzeyinde dilinizi gezdirdiğinizde, dişlerinizin üst kısmını ince bir tabakanın kapladığını hissettiniz mi? Eğer böyle bir durumla karşı karşıya kaldıysanız bu hissi yaşamanıza neden olan tabaka, plaktır. Plaklar, diş etlerine ve dişlere zarar veren bakterileri içerisinde barındırır ve uzun süre dişlerde kalan plak, diş çürükleri başta olmak üzere pek çok diş ve ağız probleminin oluşmasına neden olur. Öncelikle koruyucu diş hekimliğinden randevu alarak diş plakları için diş hekiminizle görüşebilirsiniz. Plakların diş ve diş etlerinize zarar vermemesi için dikkat etmeniz gerekenleri derledik. İşte dişlerinizi plaklardan korumanın 5 etkili yolu;

  1. Adım: Düzenli Olarak Diş Hekimini Ziyaret Etmek

Her yıl en az iki defa diş hekimi kontrolüne gitmeniz gerekmektedir. Böylece herhangi bir diş ve ağız probleminiz varsa erkenden teşhis edilerek iyileştirilir. Diş hekimi için hastaneye ya da muayeneye gitmek yerine evde diş tedavisi hizmetinden de yararlanabilirsiniz. Dişlerinize ne kadar baktığınızı gösteren bir durum da, diş hekimine gitme sıklığınızdır. Genellikle yılda iki kez diş hekimi kontrolü önerilse de eğer ki çürük oluşumu riskiniz fazlaysa yılda dört kere de diş muayenesine gidebilirsiniz. Herkesin diş yapısı, diş hassasiyetini kişiye özel olduğunu için diş hekimini ziyaret etme sıklığı da değişiklik gösterebilir. Bu yüzden diş hekiminizle birlikte randevu sürecinizi takip edebilirsiniz.

  1. Adım: Her Gün Düzenli Olarak Diş Fırçalamak

Yapılan bir araştırmaya göre günde en az iki defa dişlerin fırçalanması gerektiği ortaya koyulmuştur. Yumuşak kıllı bir fırçası ve yeterli miktarda florür içeren diş macunuyla 2 dakika boyunca dişlerinizi fırçalayarak plak tabakasını giderebilirsiniz. Diş temizliğinize önem vererek plak oluşumunu engelleyebilir ve aynı zamanda da oluşmuş plakları dişlerinizde uzaklaştırabilirsiniz. Dilinizi, diş etlerinizi, damağınızı da fırçalayarak komple bir temizlik sağlayabilirsiniz. Diş hekiminizle görüşerek doğru diş fırçalama yöntemlerini öğrenebilirsiniz.

  1. Adım: Diş Aralarını Temizlemek

Derinlemesine temizlik için diş fırçalamak tek başına yeterli olmayabilir. Dişlerin arasına sıkışmış besin kalıntılarını oraya yerleşerek plak oluşumunu hızlandırır. Diş aralarındaki besin kalıntılarını temizleyerek plak oluşumunu engelleyebilirsiniz. Yılda en az iki defa da diş taşı temizliği yaptırmanız önerilir. Dişlerin arasına sıkışan besin artıkları plak oluşumunun diş kayıplarına kadar pek çok ağız ve diş problemine yol açabilir. Bu yüzden besin kalıntılarının temizlenmesi, ağız ve diş sağlığı için çok önemlidir. Düzenli olarak diş ipi kullanarak evde siz de bu kalıntıları temizleyebilirsiniz. Ancak diş ipi kullanma yöntemini doğru yaptığınızda emin olmanız gerekir. Aksi takdirde diş etlerinize kalıcı zararlar verebilirsiniz.

  1. Adım: Ağız Gargarası Kullanmak

Diş ve ağız bakımınıza ağız gargarasını da dahil ederek dişlerde bulunan plak tabakasının azalmasına yardımcı olabilirsiniz. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra 30 dakika boyuncu gargara yapmak, plak oluşumunun önüne geçer. Dikkat edilmesi gereken bir konuda, gargara yaptıktan sonra 30 dakika boyunca bir şey yiyip içilmesi önerilmemektedir. Ağız gargarasının bir diğer faydası, ağız kokusunu önlemesidir.

  1. Diş Plaklarından Korunmanın 5 Etkili Yolu

Dişlerden en zor uzaklaştırılan gıdaların başında şekerli, yapışkan ve asitli gıdalar gelir. Bu gıdaları tükettikten sonra ağız ve diş bakımı yapılmazsa diş çürüklerinin ve plakların oluşumu hızlanır. Ancak bu besinleri tükettikten hemen sonra da dişleri fırçalamamak gerekir. Dişlere yapışan asit ya da şeker fırçalamanın etkisiyle tüm ağıza yayılır ve dişlere daha fazla zarar verebilir. Bu yüzden şekerli, asitli ya da yapışkan besinleri tükettikten sonra su ile çalkalamak, şekersiz sakız tüketmek ya da elma gibi doğal temizleyici özelliğe sahip besinler tüketmek gerekir. Şekerli, yapışkan ve asitli besinleri tükettikten 30 dakika sonra dişlerinizi fırçalayabilirsiniz.

Bu adımlara dikkat ederek hem plak oluşumunu engelleyebilir hem de oluşmuş plakları dişlerinizden uzaklaştırabilirsiniz. Sağlıklı dişlere sahip olmak için düzenli olarak ağız ve diş bakımının yapılması gerekir.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Glutatyon Hakkında Bilgi Alabilirsiniz

Copyright 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Glutatyon

Hemen Ara Bilgi Al
İmplant İçin
Hizmetler İçin
× WhatsApp İletişim