İşe Giriş Sağlık Raporu

İşe Giriş Sağlık Raporu Nedir?

Kanunlar gereğince işletmelerin çalışanları işe alması için gerekli görülen sağlık raporlarından biri olan işe giriş sağlık raporuna, özellikle de çok tehlikeli ve tehlikeli sınıflarda yer alan işletmelerin önem vermesi gerekir. İşe giriş sağlık raporu çeşitli sağlık kurum ve kuruluşlarından temin edilebilir. Genel bir sağlık taraması olarak nitelendirilen işe giriş sağlık raporu sağlık ocaklarından, hastanelerden ya da mobil sağlık araçlarından da temin edilebilmektedir. Bu rapor, kişinin işe uygun olup olmadığının tespit edilmesi için zorunludur. İşe uygun olmayan kişiler, kendisinin ve çevresindekilerin sağlığını ve güvenliğini tehlikeye sokabilir. Kişinin işe uygun olduğunun tespit edilmesiyle iş akışının düzenli ve sorumsuz bir şekilde yürütülmesi sağlanır. 

OSGB sağlık raporu vermeye yetkisi bulunan Yeşiltepe Polikliniği’nin işe giriş sağlık raporu vermeye de yetkisi bulunmaktadır. İşe giriş sağlık raporu içerisinde işe girecek kişinin göz taraması, iç organ taraması, tahlil değerleri ve daha pek çok tahlil sonucu görülebilir. Özellikle de ağır sanayi, fabrika, inşaat gibi yerlerde çalışacak kişiler için büyük önem arz eder. Bu raporla birlikte kişide nefes darlığı rahatsızlığı, duyma bozukluğu, görme problemi gibi rahatsızlıkların olup olmadığı tespit edilir. İş yerinde oluşabilecek herhangi iş rahatsızlığı ya da iş kazasında sorumluluk işverene yüklenir. Ayrıca kaza geçiren işçinin sağlık raporuna bakılarak da duruma uygun hareket edilip edilmediği tespit edilir. Bu durumlar göz önünde bulundurulduğunda işverenin mutlaka işe giriş sağlık raporu talep etmesi gerekir.

ise-giris-raporu

İşe Giriş Sağlık Raporu Nereden Alınır?

İşe giriş sağlık raporu hakkında en çok merak edilen sorulardan biri de, işe giriş sağlık raporunun nereden alındığıdır. Herhangi bir işletmeye iş başvurusu yapıldığında işe giriş için talep edilen belgeler arasında işe giriş sağlık raporu da yer alır. İşe giriş sağlık raporu vermeye yetkili pek çok sağlık kurum ve kuruluşu vardır. Sağlık ocakları, devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri ya da özel üniversiteler işe giriş sağlık raporu vermeye yetkilidir. 

İşe giriş sağlık raporu için göz taraması, işitme testi, kan tahlili, solunum fonksiyon testi gibi tahliller istenmektedir. Bu yüzden talep edilen test ve tahlillerin yapıldığı sağlık kuruluşlarını tercih ederek zamanınızı daha verimli kullanabilirsiniz. İşe giriş sağlık raporu kapsamında talep edilen tüm bilgilerine eksiksiz ve doğru doldurmanız gerekir.

Hızlı İletişim Formu

Sağlık durumlarınızla ilgili doktorlarımıza ve uzmanlarımıza danışmak ve randevu almak için aşağıdaki formu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.

    https://yesiltepepoliklinigi.com/wp-content/uploads/2021/04/hizli-iletisim-formu.jpg

    İşe Giriş Sağlık Raporu Geçerlilik Süresi

    İşe giriş sağlık raporu nereden alınır ve alırken dikkat edilmesi gerekenler ve geçerlilik süresi süresi bir nokta da, işe giriş raporlarının geçerlilik süresidir. İşe giriş sağlık raporlarının geçerlilik süresi, iş sınıfına ve alanına göre değişiklik göstermektedir. 

    İşe giriş sağlık raporunun geçerlilik süresi çok tehlikeli sınıfta yer alan kişiler için 1 yıl, tehlikeli sınıfta yer alan kişiler için 3 yıl ve az tehlikeli sınıfta yer alan kişiler için de 5 yıldır. Bu durumlara ek olarak hekimin gerekli gördüğü takdirde işe giriş sağlık raporlarının geçerlilik süresi kısalabilir ya da uzayabilir. Ayrıca kişilerin sağlık durumlarda herhangi bir değişiklik meydana geldiğinde işe giriş sağlık raporunun tekrar alınması gerekir.

    Geçerlilik süresi dolan sağlık raporunun güncellenmesi gerekir. Güncellenmeyen işe giriş sağlık raporları geçerliliğini yitirir ve işverene ve işçiyi ceza uygulanmasına sebep olur. İşe giriş sağlık raporu fiyatları uygulanan testlere, tahlillere, iş alanına ve grubuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bizimle iletişime geçerek işe giriş sağlık raporu ücretleri 2022 hakkında bilgi alabilirsiniz.

    https://yesiltepepoliklinigi.com/wp-content/uploads/2021/12/İse-giris-saglik-raporu.jpg

    İşe Giriş Sağlık Raporu Hakkında Bilinmesi Gereken Bilgiler

    İşe giriş sağlık raporu hakkında merak edilen pek çok nokta vardır. İşe giriş sağlık raporu hakkında bilinmesi gereken en önemli noktalardan biri de, işe giriş sağlık raporu almak ya da talep etmek kanunen zorunludur. Bu rapor olmadan işe giriş süreci tamamlanmamaktadır, tamamlanması da suçtur. İşe giriş sağlık raporu, çalışan kişilerin iş yerinde maruz kalabilecekleri sağlık risklerine karşı koruma sağlar, işçinin güvencesidir. İşçilerin güvenliklerinin ve sağlık durumlarının kontrol altında tutulması için oldukça önemli bir rapordur.

    İşe Giriş Sağlık Raporu Hangi Testleri İçerir?

    Çalışanın genel sağlık durumunu hakkında bilgi verecek testler arasında, hemogram testi, akciğer filmi ve odyometri gibi testler bulunmaktadır. Bu testler çalışanın yapacağı işe bağlı olmadan, herkese yapılması faydalı olan testlerdir. Fakat bunlara ek olarak, işin gerektirdiği niteliklere bağlı olarak göz testi, portör muayeneleri, elektrokardiyografi (EKG) gibi tetkikler de yapılabilmektedir. İşe giriş için istenecek tetkikler ve testler işyeri hekiminin görüşü alınarak öğrenilebilmektedir. 

    Bu testlerin haricinde, yapılan işin özelliklerine göre değişiklik göstermek üzere, koruyucu amaçla grip aşısı, tetanos aşısı, sarılık aşısı gibi aşılar da vurulabilir.

    İşe Giriş Sağlık Raporu için Akciğer Filmi Nedir?

    Akciğer filmi göğüs hastalıklarının çoğunda tanı aracı olarak kullanılmaktadır. Göğüste bir hastalık olduğu akciğer grafisi yöntemi ile net bir şekilde olmasa bile belirlenebilmektedir. Bu film özellikle, işyerlerinde gaz, toz, duman ve çeşitli kimyasallara maruz kalan kişiler için önemlidir. Akciğer kanseri veya akciğer hastalıklarına yakalanma riski yüksek olan bu kişiler akciğer filmi çektirmeyi ihmal etmemelidirler. 

    Portör Muayenesi İşe Giriş Sağlık Raporu için Yapılıyor Mu?

    Portör muayenesi gıda ile doğrudan temas eden işlerde çalışanlar için yapılmaktadır. Bu kişilerde bulaşıcı hastalık varlığını tespit edebilmek amacıyla uygulanan testlerin geneline portör muayeneleri denmektedir. 

    İşe Giriş Sağlık Raporu için Göz Testi Neden İstenir?

    Çalışanın yapacağı işe göre görme kalitesi açısından uygun olup olmadıklarını anlamak için rutin göz testi yapılmaktadır. Özellikle şoförlük gibi işlerde çalışacak olan kişiler için göz testi önemli bir aşamadır.

    İşe Giriş Sağlık Raporu Alınmazsa Ne Olur?

    İşyerleri az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olmak üzere sınıflandırılmaktadır. Fakat işyerleri sınıflandırmalarına bakılmaksızın işçilerinin sağlıklarını gözetmek zorundalardır. Sağlık gözetimi işlemlerini yerine getirmeyen işyerleri için idari para cezaları uygulanmaktadır. Çalışanın yapacağı işe göre uygunluğu saptananlara sağlık raporu verilmektedir. Sağlık durumu uygun olmadığı halde çalışan kişilere ve bu durumdan dolayı ortaya çıkabilecek hastalık durumlarında sosyal sigortalar kurumu tarafından ödenen paralar işverenden tahsil edilmektedir.

    İşe Giriş Sağlık Raporu Neden İstenmektedir?

    Sağlık raporları, kişinin çalışacağı iş için uygun olup olmadığını göstermektedir. Bu uygunluk hem fiziksel hem de ruhsal boyutta ölçülebilmektedir. Sağlık raporu, çalışanın hayatını etkileyebilecek sağlık durumlarının oluşmaması açısında son derece önemlidir. Bu yüzden işyerleri de bu adıma sadece bir prosedür olarak bakmamalı ve gereken önemi vermelidir. Çalışacak kişinin sağlığına detaylı bir inceleme yapılarak meydana gelebilecek her türlü problemi en baştan engellenebilmektedir. Bu durum özellikle tehlikeli veya çok tehlikeli olarak sınıflandırılan işyerlerinde önemi bir rol oynamaktadır. Gaz, toz, duman veya çeşitli kimyasallara maruz kalan işçiler sağlık açısından etkilenmekte olduğundan dolayı, tehlikeli iş yerleri periyodik muayeneleri de aksatmamalıdır. 

     Sağlık Raporu Ücretli Mi?

    İş için alınan sağlık raporu sağlık kuruluşlarından veya işyeri hekimi tarafından verilebilmektedir. Aile hekimlerinin bulunduğu sağlık kuruluşlarından alınan sağlık raporları ücretsiz bir şekilde temin edilebilmektedir. Özel hastanelerden veya devlet hastanelerden alınacak sağlık raporları için ise ücret istenmektedir. Farklı tetkikler isteyen işyerleri için sağlık ocaklarında gerekli teçhizatlar bulunmayabileceği için, devlet veya özel hastaneleri tercih etmek vakit kaybını önleyebilmektedir.

    İşe Giriş Sağlık Raporu Kaç Günde Çıkmaktadır?

    Devlet hastanelerinden işe giriş için sağlık raporu alabilmek için randevu almanız gerekmektedir. Sağlık raporu alma süreci ise kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Her işyerinin farklı test ve tetkiklere ihtiyaç duyulması da bu süreçte farklılık yaratabilmektedir.  İş için alınan sağlık raporlarının çıkma süresi kuruma göre değişiklik göstermektedir. Bu durum aynı zamanda devlet hastanelerinde daha uzun sürebilmekle birlikte, özel hastaneler de daha hızlı sonuçlar alınabilmektedir.

    Tehlikesiz veya Az Tehlikeli İşyerleri İçin Sağlık Raporu

    İşyerleri tehlike oranlarına göre sınıflandırılmaktadır. Tehlikesiz veya az tehlikeli işyerleri için sağlık ocağından sağlık raporu alabilirsiniz. Gerekli muayeneler yapıldıktan sonra işe giriş sağlık raporunuzu temin edebilirsiniz. Bu süreçte aile hekiminizin uygun olmaması durumunda farklı bir aile hekiminden de sağlık raporunuzu alabilirsiniz.

    İşe Giriş Sağlık Raporu Ne Zaman Alınmalıdır?

    Çalışanlar yeni bir işe girerken sağlık raporu almak zorundalardır. İşyeri değiştirirken de aynı şekilde bu zorunluluk devam etmektedir. Görev değişikliği gerektiren durumlarda da işyeri çalışandan sağlık raporu istemektedir. İş kazası gibi durumlar meydana geldiği zaman veya çalışanın meslek hastalıkları gibi hususlar nedeniyle işten uzak kaldığı zamanlarda da tekrar işe geri dönebilmesi için de sağlık raporu istenmektedir. İşe giriş için alınan bu sağlık raporları, bunlara ek olarak, işin tehlike sınıfına göre düzenli aralıklarla yenilenmesi gerekmektedir.

    Sağlık Raporu Ne Kadar Sürede Yenilenmelidir?

    İşyerlerinin tehlike sınıflarına göre sağlık raporlarının yenilenme süresi de değişiklik göstermektedir. İşyerleri 3 farklı sınıfa ayrılmaktadır: Bürolar, ofisler gibi işyerleri için az tehlikeli; atölyeler, üretim fabrikaları gibi işyerleri için tehlikeli; inşaat, maden ve kimya fabrikaları gibi yüksek risk içeren işyerleri için çok tehlikeli olmak üzere sınıflandırılmaktadır. Sağlık raporlarının geçerlilik süreleri ise az tehlikeli işyerleri için en fazla 5 yılda 1, tehlikeli işyerleri için 3 yılda 1 ve çok tehlikeli olarak sınıflandırılan işyerleri için ise yılda bir kezdir. Bu geçerlilik sürelerine uymak üzere, çalışanlar sağlık raporlarını yenilemekle yükümlülerdir. 

    İşe Giriş Sağlık Raporu Ücretini İşyeri mi Karşılar?

    Çalışanların işe uygun olup olmadıklarını saptamaya yarayan sağlık raporu çalışan tarafından ödenmektedir. Çalışanın o işyerinde çalışmaya devam ettiği süreç boyunca sağlık raporunun yenilenmesi gerektiği zaman ise işyeri çalışanlarına sağlık raporu ücreti yansıtmamaktadır. İşyerinin tehlike sınıflandırmasına göre sağlık raporu yenilenirken işyeri bunu karşılamak zorundadır. Kanun olarak bir zorunluluk olan sağlık raporu hem işyerinin güvenliğini sağlamak için hem de işçinin sağlığını korumak için çok önemlidir.

    Randevu Al
    0212 679 39 00

    Düzenli Dezenfeksiyon
    Hijyenik Ortam

    Covid 19 tedbirlerimiz çerçevesinde polikliniğimizde Dünya Sağlık Örgütü onaylı dezenfeksiyon ürünleriyle düzenli olarak ortam dezenfeksiyonu yapılmaktadır.
    https://yesiltepepoliklinigi.com/wp-content/uploads/2021/04/DEZENFEKSIYON-IKONLAR_Calisma-Yuzeyi-1-1.png

    Maske

    https://yesiltepepoliklinigi.com/wp-content/uploads/2021/04/DEZENFEKSIYON-IKONLAR_Calisma-Yuzeyi-1-kopya-1.png

    Sosyal Mesafe

    https://yesiltepepoliklinigi.com/wp-content/uploads/2021/04/DEZENFEKSIYON-IKONLAR_Calisma-Yuzeyi-1-kopya-2-1.png

    1 kişi/4 m2

    https://yesiltepepoliklinigi.com/wp-content/uploads/2021/04/DEZENFEKSIYON-IKONLAR_Calisma-Yuzeyi-1-kopya-3-1.png

    Doğal Havalandırma

    https://yesiltepepoliklinigi.com/wp-content/uploads/2021/04/EKIPMAN-DEZENFEKSIYON.png

    Ekipman Dezenfektasyonu

    https://yesiltepepoliklinigi.com/wp-content/uploads/2021/04/DEZENFEKSIYON-IKONLAR_Calisma-Yuzeyi-1-kopya-5-1.png

    Personel Kişisel Hijyen

    Randevu Al
    0212 679 39 00

    İşe girmek için sağlık raporunu işyeri hekiminizden ya da az tehlikeli iş grubu için aile sağlık merkezinden alabilirsiniz. Yeşiltepe Polikliniğinin de işe girmek için sağlık raporu vermek yetkisi bulunmaktadır. Başvurarak kısa sürede tüm testleri yaptırabilir ve işe giriş sağlık raporunuzu alabilirsiniz.
    Sağlık raporu almak için öncelikle kimliğinizle sağlık kurumuna müracaat etmeniz gerekir. Hekiminiz sağlık raporunun istenme nedenine bağlı olarak gerekli testlerin ve tahlillerin yapılması için gerekli işlemleri başlatacaktır. Gerekli tahlilleri ve testleri yaparak uygun görülmesi halinde raporunuzu alabilirsiniz.
    İşe giriş sağlık raporunun geçerlilik süresi genellikle 1 yıldır. Çok tehlikeli iş sınıfında yer alan sağlık raporlarının geçerlilik süresi de 1 yılken tehlikeli iş sınıfında yer alan sağlık raporlarının geçerlilik süresi 3 yıldır.
    İşe girecek kişilerin 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 15. maddesine göre işe giriş sağlık raporu almak zorunludur. Bu yükümlülüğü yerine getirmek işverene aittir ve işe başlamadan önce mutlaka işçi gerekli tetkikleri ve muayeneleri yaptırmalıdır.
    Bazı istisnai durumlar hariç kimlik kartınız işe giriş sağlık raporu almak için yeterli olacaktır. Kimliğinizle birlikte sağlık kurumuna başvurarak işe giriş sağlık raporunuzu alabilirsiniz.
    https://yesiltepepoliklinigi.com/wp-content/uploads/2021/04/ILHAMI-EVCIMEN-UZMAN-DOKTOR-AILE-HEKIMLIGI-UZMANI-1536x1536.jpg

    Uzm. Dr.

    İlhami Evcimen

    Aile Hekimliği Uzmanı

    Yeşiltepe Polikliniği

    https://yesiltepepoliklinigi.com/wp-content/uploads/2021/04/logo.png

    Copyright 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Glutatyon Hakkında Bilgi Alabilirsiniz

    Copyright 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Glutatyon

    Hemen Ara Bilgi Al
    İmplant İçin
    Hizmetler İçin
    × WhatsApp İletişim