Bebeklerde Diş Fırçalama: Ne Zaman Başlanmalı? Nasıl Uygulanmalı?

İleride sağlıklı ve güçlü dişlere sahip olmanın ilk yolu, bebeklikte edinilen ağız ve diş bakım alışkanlığıdır. Bebeğinize mümkün olan ilk yaştan itibaren ağız ve diş hijyenini sağlama alışkanlığı kazandırarak sağlıklı dişlere ve güzel gülüşlere sahip olmasını sağlayabilirsiniz. Eğer ki çocuğunuzun erken yaşlardan itibaren ağız ve diş bakım alışkanlığı kazanmazsa ilerideki yaşlarda ortodonti tedavilerine ihtiyaç duyabilir.

Bebeklerde ağız ve diş bakımı için dişlerinin çıkmasını beklemenize gerek yoktur. Dişler çıkmadan önce diş etlerini ıslak ve yumuşak bir bezle temizleyerek bakterileri giderebilirsiniz. Böylece bebeğinizin ağız sağlığını koruyabilir ve aynı zamanda bebeğinizin ağız ve diş bakımı alışkanlığını kazanması için zemin hazırlayabilirsiniz.

Dişlerin damaklarda görünmesiyle birlikte tam olarak ağız ve diş bakımına geçebilirsiniz. Günde en az iki defa bebeğinizin dişlerinin fırçalanması gerekir. Bu dönemde bez ya da parmak fırçasından yumuşak kıllı diş fırçasını geçiş yapabilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin diş çıkarma sürecinin daha sağlıklı olması için pedodonti bölümünden randevu alabilirsiniz.

Bebeklerde Diş Fırçalamak

Bebeğinizin dişi çıkmadan önce ağız bakımını sağlamak için parmak fırçalarından ya da yumuşak bir bezden destek alabilirsiniz. Besin tüketiminden sonra diş etlerini fazla bastırmadan temizleyerek bakteri oluşumunu azaltabilirsiniz. Tüm ağız içinin temizlendiğinden de emin olmanız gerekir. Bebeğinizin dişlerinin çıkmasıyla birlikte de bebekler için özel üretilen bir diş fırçası edinebilir ve bebeğinizin dişlerinin ön, arka ve üst yüzeylerini dairesel olarak fırçalayabilirsiniz. Çocuğunuz üç yaşından büyükse çocuklara özel diş macunlarından pirinç tanesi büyüklerinde kullanabilirsiniz. Ancak diş macunu kullanırken çocuğunuzu diş macununu yutmaması ve tükürmesi gerektiği konusunda teşvik etmeniz gerekir.

Ağız ve diş bakımı alışkanlığı kazanmak için en önemli zaman, çocukluktur. Çocukluk döneminde ağız ve diş fırçalama alışkanlığı kazanmış ve bunu sürdürmüş bireyin dişleri daha sağlıklı ve bakımlı olur. Ancak ağız ve diş bakım alışkanlığı kazanmamış bireyde çürük ve herhangi bir diş probleminin oluşma ihtimali daha yüksektir.

Bebekler ve Çocuklar İçin Diş Macunu Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Florür her ne kadar zararlı bir maddeymiş gibi görünse de yeterli miktarda kullanıldığın ağız ve diş sağlığı için oldukça önemlidir. Bu yüzden yeterli miktarda florür bulunan çocuk diş macunları, küçük yaştaki çocuklar için faydalı ve güvenlidir. Dikkat edilmesi gereken noktada, yeterli miktarda florür bulundurmasıdır. Yeterli miktarda florür içeren çocuk diş macunları, herhangi bir soruna neden olmazken gerektiğinden fazla florür bulunan diş macunları başta mide rahatsızlıkları olmak üzere pek çok soruna davetiye çıkartabilir.

Ayrıca olması gerekenden fazla florür içeren diş macunları, zamanla diş minesinin zarar görmesine sebep olabilir. Bu yüzden 3 yaşından itibaren pirinç ve 6 yaşından itibaren bezelye büyüklüğünde florürlü diş macunu kullanabilirsiniz. Çocuğunuza diş macununu yutmaması ve tükürmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunmanız gerekir. Renklendirici içermeyen ve katkısız diş macunlarına yönelmek çocuğunuzun hem diş sağlığı hem de ağız sağlığı için çok önemlidir.

Çocuğunuzun sevdiği kahramanların ve karakterlerin resimlerinin bulunduğu ambalajlı diş macunlarına ya da diş fırçalarına yönelebilirsiniz. Böylece çocuğunuz daha kolay diş ve ağız bakım alışkanlığı edinebilir.  Diş fırçalamayı daha eğlenceli bir hale getirmek de çocuğunuzun diş fırçalama alışkanlığını daha hızlı edinmesine neden olabilir.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Glutatyon Hakkında Bilgi Alabilirsiniz

Copyright 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Glutatyon

Hemen Ara Bilgi Al
İmplant İçin
Hizmetler İçin
× WhatsApp İletişim