Sonda Takıp Çıkartırken En Çok Nelere Dikkat Etmelisiniz?

sonda takarken dikkat edilmesi gerekenler

Sonda Takıp Çıkartırken En Çok Nelere Dikkat Etmelisiniz?

İdrar kesesindeki idrarın birikimine izin vermeyecek dışarı alınması için idrar deliğinden takılarak idrar kesesine kadar ilerletilen steril lastik bir tüp olarak sonda tanımlanabilir.  Hacamat başta olmak pek çok tedavi yöntemini en steril şartlarda gerçekleştiren Yeşiltepe Polikliniği, sonda takma ve değiştirme uygulaması en steril şekilde ve dikkatli gerçekleştirmektedir. Evde sonda takma işlemleri sırasında da takılması ve değiştirilmesi noktasında bazı dikkat edilmesi gereken husular vardır.

Öncelikle idrarın kolay birikmesi ve geri gitmemesi için sonda, bel seviyesinin altında olmalıdır. Yatalak hastalar için torbalar yataktan sarkıtılmalı ancak çok gergin olmalıdır. Gergin olması durumda torbanın dolması, basınç ve ağırlık yapacağı için hastaya zarar verebilir.

Sondanın dışkıyla kirlenmesi durumda öncelikle kirler nemli bir bezle temizlenmeli ve ardından baticon, alkol gibi temizleyicilerle temizlenmelidir. Sadece kirlendiğinde değil, kirlenmediğinde de bu temizliği yaparak enfeksiyon riskini azaltabilirsiniz.

İdrar torbasının kapağının çıkartılıp sondaya takılması gerekir. Aksi halde idrar çıkışı engellenir. Ek olarak hortumun kırık, yıpranmış olmaması gerekir. Bu durum da idrar çıkışını zorlar.

Sondanın Takılmasını Neden Olan Durumlar

Cerrahi bir operasyonun ardından hastanın yataktan kalkmadan idrar ihtiyacını karşılaması için sonda takılabilir. Böylelikle dikişlerin zorlanmasının veya zarar görmesinin önüne geçilir.

İdrar kanalındaki darlığa bağlı olarak idrar yapamayan ya da çok az miktarda ve sık idrar yapmasına rağmen idrar kesesini boşaltamayan kişilere de sonda uygulaması yapılabilir. İleri derecede hastalığı bulunan kişilerin idrar çıkışını kontrol etmek amacıyla sondadan yardım alınır. Bazı görüntüleme yöntemleri ve idrar örneği toplamak amacıyla da bu uygulama kullanılabilir. Sinir hasarına bağlı olarak oluşmuş idrar kesesi fonksiyon bozukluğu da sondanın takılmasına neden olan durumlar arasında gösterilmektedir.

Sonda Uygulamasına Dair Birkaç Bilgi

İdrar sondası uygulaması genel olarak hafifi ağrılı ve kolay geçen bir uygulamadır. Bu yüzden genel anestezi yerine lokal anestezi uygulanarak hastanın konforunu sağlanır. Sonda uygulaması işlemi 2 ila 10 dakika arasında sürmektedir. Doktorunuzun önerdiği kullanım süresi dolduğunda sağlık personeli kolaylıkla sondanın balonunu söndürerek çıkartabilir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Glutatyon Hakkında Bilgi Alabilirsiniz

Copyright 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Glutatyon

Hemen Ara Bilgi Al
İmplant İçin
Hizmetler İçin
× WhatsApp İletişim