Ağızda Kan Kabarcığı Nasıl Oluşur? Tedavisi Nedir?

Ağızda oluşan kan kabarcıkları; çoğunlukla iyi huylu ve zararsız olsa da, görünümü nedeniyle kişileri rahatsız etmektedir. Kişilerin yoğun ağrı ve yanma hissi yaşamasına da neden olarak, yaşam kaliteleri üzerinde olumsuz etki göstermektedir.

Kan kabarcığı, ağızdaki dokuların kazara yaralanması nedeniyle oluşabilmektedir. Ağız içerisindeki damarlardan gelen kan, derinin altında sıkışarak kan kabarcığı oluşmasına neden olmaktadır.

Kan kabarcığı, genellikle yaralanma nedeniyle ortaya çıksa da sürekli ortaya çıktıkları takdirde, başka sağlık sorunlarının habercisi olabilirler. Özellikle uzun süre iyileşmeyen kan kabarcıkları, diğer vücut sistemlerinde bulunan hastalıklar nedeniyle oluşabilmektedir.

Ağızda oluşan kan kabarcıklarının, kişiyi rahatsız eden semptomlarının azaltılması için çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bununla beraber uzun süre geçmeyen ve sürekli yeniden oluşan kan kabarcıkları için, vücudun diğer sistemlerinin de detaylı bir incelemeden geçmesi gerekmektedir.

Kan Kabarcığı Nedir?

Kan blisteri, cilt yüzeyindeki bir bölgenin kan veya diğer vücut sıvılarıyla dolması ve belirgin bir kabarcık görünümü oluşturması anlamına gelmektedir. Kan kabarcıkları vücudun hemen hemen her bölgesinde oluşabilmektedir.

Ağızda oluşan kan kabarcıkları, cildin altında bulunan damarlardan beslenerek oluşmaktadır. Ağız içerisine bulunan damarlardan gelen kan, derinin altında sıkışarak kan kabarcığı oluşumuna neden olmaktadır.

Ağızda kan kabarcığı, vücudun diğer bölgelerinde oluşan kan kabarcıklarına nazaran, daha rahatsız edici ve ağrılı bir yapı göstermektedir. Bunun nedeni ağız bölgesinin daha hassas olması ve dışarıdan gelen gıdaların ağrı hissine neden olması olarak gösterilmektedir.

Ağızda oluşan kan kabarcığı ve diğer birçok problemin en önemli nedenlerinden biri, ağız hijyenine yeterince dikkat edilmemesidir. Diş temizliğinin yeteri düzeyde yapılmaması durumunda diş çürümesi, diş aşınması ve diş kırılmasının yanında; kan kabarcığı oluşumu gibi cilt hastalıkları da meydana gelebilmektedir.

Ağızda Kan Kabarcığı Neden Oluşur?

Ağızda oluşan kan kabarcıklarının; bilinen net bir nedeni olmamakla beraber, genellikle kazara oluşan yaralanmalar neticesinde ortaya çıkmaktadırlar. Oral kan kabarcıkları, çoğunlukla ağızda kendiliğinden ortaya çıksa da, diğer zararsız nedenleri de şu şekilde sıralanabilir:

  • Stres faktörlerine çok fazla maruz kalmak.
  • Ağız içinin aşırı sıcak besinlere maruz kalarak yanması veya haşlanması.
  • Bazı kimyasal maddeler neticesinde oluşan alerjik reaksiyonlar.
  • Diş tellerinin oluşturduğu tahriş.
  • Kişilerin kendi ağız yapısına uygun olmayan protezle kullanması.

Ağızda kan kabarcığı oluşumunun; sıradan ve daha az tehlikeli nedenleri olabileceği gibi ciddi düzeyde tehlike arz eden nedenleri de olabilmektedir. Özellikle uzun süre geçmeyen kan kabarcıkları, diğer vücut sistemlerinde oluşan bir arıza nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Olası sorunları sıralamak istersek:

  • Alkol ve madde kötüye kullanımı.
  • Diyabet hastalığı.
  • Vitamin eksiklikleri.
  • Böbrek yetmezliği.
  • Ağız veya cilt kanseri.
  • Düşük trombosit sayısı.

Ağızda Oluşan Kan Kabarcığı Evde Tedavi Edilebilir Mi?

Ağızda oluşan kan kabarcıklarının, çoğu zaman aşırı derecede rahatsız edecek bir yan etkisi görülmemektedir. Bu durum elbette ki, sorunun uzun süre devam etmediği takdirde geçerli olmaktadır. Bazı kişiler kan kabarcığının etrafında, yanma ve ağrı hissetmektedir.

Hızlı bir şekilde geçen kan kabarcığı, zararsız bazı sebeplerden dolayı oluştuğu için doktor kontrolüne ihtiyaç duymayabilir. Ancak uzun süre geçmeyen ve aşırı derecede ağrı veren kan kabarcıkları, kesinlikle doktor kontrolünde tedavi edilmelidir. Gerekirse biyopsi işlemi uygulanarak, kabarcık detaylı bir şekilde incelenmelidir.

Bununla beraber ağız içerisinde oluşan kan kabarcıkları, diğer vücut sistemlerinde oluşan arızalar nedeniyle de ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle, diğer vücut sistemlerinin de detaylı bir şekilde araştırılması ve kan değerlerinin incelenmesi gerekmektedir. Süreç içerisinde yapılacak en iyi eylem, koruyucu diş hekimliği hizmetlerinden faydalanmaktır.

Ağızdan oluşan kan kabarcıkları; zararsız bir nedenden dolayı ortaya çıktıysa, evde uygulanacak yöntemler ile de tedavi edilebilmektedir. Kan kabarcığı konusunda rahatsızlık duyan kişiler, şu yöntemlerden yararlanabilir:

  • Kabarcık bölgesine günde bir kaç kez, 10’ar dakikalık sürelerde buz tutulması; semptomların yatıştırılmasına yardımcı olmaktadır. Buz; kabarcık içinde oluşan iltihabı hafifletmektedir.
  • Sarı papatya bitkisinden yapılan çay, ağız yaralarının iyileşmesinde faydalıdır ve ağrı kesici etki göstermektedir. Ağızda kan kabarcığı yaşayan kişiler, günde bir kaç bardak papatya çayı içerek semptomlarını hafifletebilirler.
  • Kan kabarcığının oluştuğu bölgeye zerdeçal ve bal karıştırılarak konulduğunda, ağrı hissi hafiflemektedir.

Ağızda Oluşan Kan Kabarcığı Nasıl Önlenir?

Ağızda oluşan rahatsız edici kan kabarcıklarının; oluşumunun önlenmesi için gereken en önemli koşul, elbette ki ağız temizliğine dikkat etmektir. Ağız hijyeninin, dikkatli bir şekilde yerine getirilmesi sayesinde pek çok diş ve ağız problemi ortaya çıkmadan engellenebilmektedir.

Ağız temizliğine dikkat edilmesinin yanında, kabarcıkların oluşmaması için alınabilecek farklı önlemler de bulunmaktadır. Bu önlemlerin etkisi, kişiden kişiye değişkenlik gösterse de genel olarak yararlı etki göstermektedirler.

  • Kan kabarcığının oluşmaması için dişlerin ve diş etlerinin fazla yıpranmaması adına, yumuşak yiyeceklerin tercih edilmesi gerekmektedir.
  • Aşırı sıcak/soğuk yiyecek ve içeceklerden kaçınılması gerekmektedir.
  • Baharatlı ve acı gıdaların abartılmadan tüketilmesi önem arz etmektedir.
  • Kullanılan protezler veya uygulanan implant tedavisi, sorun çıkarıyorsa derhal doktora gidilmesi gerekmektedir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Glutatyon Hakkında Bilgi Alabilirsiniz

Copyright 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Glutatyon

Hemen Ara Bilgi Al
İmplant İçin
Hizmetler İçin
× WhatsApp İletişim