Ölü Bir Diş Ağzınızda Ne Kadar Kalabilir?

Ağız ve diş sağlığı, pek çok kişi tarafından önem verilen bir konudur. Diş hijyeni ve bakımı konusunda yapılan bilinçlendirme çalışmaları, büyük oranda faydalı olmuştur. Toplum içerisinde, hemen hemen herkes diş sağlığına önem vermektedir.

Diş yapısı, sert ve yumuşak dokuların bir arada bulunduğu bir sistemdir. Düzenli olarak bakım uygulanmadığı takdirde, yumuşak dokulardan başlayarak bütün diş yapısı zamanla çürümektedir. Bir dişin; iç katmanına yer alan sinirler çürüdüğünde, kan akışı durabilir ve enfeksiyon oluşabilir. Bu sürecin sonunda ise diş sinirleri tamamen ölür ve diş canlı özelliğini kaybeder.

Dişin, dış katmanında görülen renk değişiklikleri diş ölümünün bir işareti olabilmektedir. Ölmekte olan diş, diğer dişlerden farklı bir renge sahiptir. Sarı, kahverengi hatta siyah bile olabilmektedir. Diş ölümü ilerledikçe, renk değişimi de gittikçe artmaktadır.

Bununla beraber, diş ölümü gerçekleştiğinde; çiğneme esnasında yoğun bir acı duyulmakta ve diş çevresinde şişkinlikler görülmektedir. Ağrının şiddeti, kişilerin ağrı eşiğine göre değişkenlik gösterse de genellikle dayanılmaz düzeydedir. Ayrıca ağız içindeki kötü koku ve kötü tat, diş ölümünün diğer belirtileri olarak gösterilmektedir.

Diş Kaybı Nedir?

Diş kaybı, pek çok dış faktör nedeniyle oluşabilen bir sağlık problemi olarak tanımlanmaktadır. Diş yapısının, dışarıdan aldığı darbeler diş kaybına neden olabilmektedir. Ancak diş kaybına neden olan en önemli etken, diş çürümesi ve gereken tedavinin zamanında uygulanmamasıdır.

Diş yapısı, pek çok farklı dokudan oluşmaktadır. Diş içerisinde bulunan bazı dokular daha hassas yapıda olduğu için çürümeye daha fazla eğilim göstermektedir. Bir dişin herhangi bir bölgesinde başlayan çürük, zamanla dişin tamamına hatta diğer dişlere de yayılarak olumsuz sonuçlara neden olmaktadır.

Diş çürümesi, çok fazla ilerlemediği takdirde bu süreç durdurulabilmektedir. Diş yüzeyinde oluşan hafif çürükler için amalgam dolgu veya porselen diş dolgusu uygulanmaktadır. Ancak, dişin tamamı çürüdüğünde ve oluşan çürük köklere kadar ulaştığında kanal tedavisi yapılması gerekmektedir.

Diş Kaybı Hangi Nedenlerle Ortaya Çıkar?

Diş kaybın ve diş ölümü, pek çok farklı nedenden dolayı gerçekleşebilmektedir. Olası kazalar, ağız bölgesine alınan darbeler ve diş çürükleri bu nedenlerden bazıları olarak sıralanabilir. Diş kaybına neden olan en tehlikeli etken ise elbette ki diş çürükleridir.

Diş çürüğü; genetik faktörlerden etkilense de, çoğunlukla ağız bakımına dikkat edilmediğinde ortaya çıkmaktadır. Bireylerin diş yapıları birbirinden farklı olduğu için, çürümeye yatkınlıkları da değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle her birey, kendine özel rutinler oluşturarak dişlerini korumalı ve temiz tutmalıdır.

Diş çürümelerinin önlenmesi ve bu sayede diş ölümünün önüne geçilmesi amacıyla alınması gereken pek çok önlem bulunmaktadır. Bu önlemlerin çoğu bireysel olarak uygulansa da koruyucu diş hekimliği hizmetlerinden de faydalanmak gerekebilmektedir. Alınması gereken önlemleri sıralamak istersek:

  • Ağız temizliğine ve bakımına ekstra özen göstermek.
  • Diş fırçası ve macunu kullanımının yanında, diş ipi ve temizleyici gargara da kullanmak.
  • Koruyucu diş hekimliği hizmetlerinden faydalanarak, diş sağlığını kontrol altında tutmak.

Diş Ölümü Sonucunda Uygulanan Tedaviler

Çeşitli nedenlerden dolayı oluşan diş kayıpları için, pek çok farklı tedavi yöntemi bulunmaktadır. Diş kaybı, kişilerin yaşam kalitesi üzerinde olumsuz etki gösterdiği için hızlı bir şekilde tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

Kişiler, diş kaybı nedeniyle görünüşlerinden ve gülüşlerinden rahatsız olabilmekte ve bu koşulda özgüven problemleri yaşayabilmektedirler. Bununla beraber diş kaybı, kişilerin beslenme kalitesini de ciddi oranda düşürmektedir.

Sindirim sisteminin başlangıcı olarak kabul edilen çiğneme fonksiyonu, insan vücudu için önemli bir sistemdir. Diş kaybının ortaya çıkardığı olumsuz sonuçlardan biri de, çiğneme fonksiyonunu bozması ve dolayısıyla sindirim sisteminde aksaklıklara neden olmasıdır.

Tüm bu olumsuz sonuçlar nedeniyle, diş kaybı yaşayan pek çok kişi hızlı bir şekilde tedavi olmaya özen göstermektedir. Diş ölümü sonucunda, en çok uygulanan hizmet kanal tedavisi olsa da bazı durumlarda diş çekimi de yapılmaktadır.

Diş çekimi sonucunda oluşan boşluğun kapatılması ve bu sayede hastanın eski sağlığına kavuşturulması için pek çok farklı tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bu tedaviler arasında en çok tercih edilen yöntem, protez diş  tedavisidir. Diğer tedavi yöntemleri ise; implant tedavisi, köprü tedavisi ve kaplama tedavisi olarak sıralanmaktadır.

Diş Ölümünü Önlemek İçin Neler Yapabilirim?

Ağız yapımızın sağlığı için bireysel olarak almamız gereken çok fazla önlem bulunmaktadır. Bu önlemlerin titizlikle uygulaması, diş sağlığımızın korunması için hayati önem arz etmektedir. Ağız bakımı ve diş temizliği, düzenli olarak yapılmadığı takdirde diş ölümleri hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir.

Bunlara ek olarak; koruyucu diş hekimliği hizmetlerinden faydalanmak, çeşitli diş problemlerinin önüne geçilmesinde oldukça etkilidir. Yeşiltepe Polikliniği bünyesinde verilen diş sağlığı hizmetleri ile ağız sağlığınızı en güvenli şekilde koruyabilirsiniz. Yeşiltepe Polikliniği; bünyesinde bulunan uzman hekimleri sayesinde, en kaliteli tedaviyi en hızlı şekilde müşterilerine sunmaktadır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Glutatyon Hakkında Bilgi Alabilirsiniz

Copyright 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Glutatyon

Hemen Ara Bilgi Al
İmplant İçin
Hizmetler İçin
× WhatsApp İletişim