Lösemi ve Diş Eti Kanaması Arasındaki Bağlantı Nedir?

Vücut sistemlerinde oluşan bütün hastalıklar, diş ve diş eti üzerinde olumsuz etkiler göstermektedir. Bu hastalıklar, bulundukları organ veya sistemlerin yanında oral belirtilere de neden olmaktadır. Bazı durumlarda bu belirtiler; ciddi bir hastalığın erkenden teşhis edilmesine yardımcı olabilmektedir.

Lösemi hastalığı, lökosit olarak adlandırılan beyaz kan hücrelerinin kontrolsüz bir şekilde artmasıyla karakterize bir patolojidir. Lösemi hastalığı ile kanın pıhtılaşmasında bozukluk ve bağışıklık sisteminde gerileme görülmektedir. Bu nedenle lösemi hastalarında, iltihap riski ve kanamaya eğilim artmaktadır.

Lösemi hastalarında ağız içi belirtiler ve anormallikler de görülmektedir. Kan hücrelerinde oluşan bozukluk nedeniyle en ufak bir temasta veya kendiliğinden oluşan kanamalar gerçekleşmektedir. Ayrıca oral dokuda, ülser ve morluklar görülmektedir.

Bu ve benzeri birçok nedenden dolayı, lösemi hastalarının ağız temizliğine verdiği önem üst düzeyde olmalıdır. Bu hastalar diş eti kanamasından çekindikleri için diş fırçalamaktan kaçınmaktadır. Bu nedenle ağız ve diş sağlığının kontrolü, diş hekimi yardımıyla yapılmalıdır.

Lösemi Hastalığı Nedir?

Kan kanserleri arasında en çok bilinen tür olan lösemi, her yaştan kişide görülebilen bir hastalıktır. Bununla beraber lösemi, hedefe yönelik özel ilaçlar ve özel kök hücre tedavisi ile başarılı bir şekilde tedavi edilmektedir.

Lösemi hastalığı; hastalığın ilerlemesine ve hızına göre akut ve kronik olarak ikiye ayrılmaktadır. Akut lösemi, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülürken; kronik lösemi, daha çok yetişkin bireylerde görülmektedir. Akut lösemi, son derece hızlı ilerlemektedir. Erken teşhis söz konusu olmadığında, hasta haftalar içerisinde hayatını kaybedebilmektedir.

Kronik lösemi ise oldukça sinsi ve yavaş ilerlemektedir. Yıllar içinde etkilerini yavaş yavaş göstererek, uzun bir süre sessiz kalmaktadır. Bu süre zarfında bazı belirtilerle kendini gösterse de; kişi, çoğunlukla bu belirtileri sıradan görür ve lösemiden kaynaklandığını düşünmez.

Lösemi Hastalığı Kan Pıhtılaşması Üzerinde Etkili Midir?

Lösemi hastalığı, kemik iliğinde yer alan lökosit hücrelerinin kontrolsüz bir şekilde çoğalması ile karakterize olduğu için kanın pıhtılaşmasında da bozukluklara neden olmaktadır. Lösemi hastalarının, iltihap ve kanama riski fazladır ve trombosit seviyeleri düşüktür.

Pıhtılaşma hücreleri olarak da adlandırılan trombositler; kanın pıhtılaşmasında görev alan kan hücreleridir. Kandaki trombosit sayısının azalması durumunda, kanamaların durdurulmasında güçlükler görülebilmektedir.

Trombositlerin vücutta azalmasında, pek çok neden etkili olabilmektedir. Bazı kemik iliği hastalıkları nedeniyle, yeterli miktarda trombosit üretilememe durumu görülebilmektedir. Kemik iliği yetmezliği, trombosit eksikliğine neden olan hastalıklardan biri olarak gösterilmektedir.

Bazı durumlarda trombositler, kemik iliğinden bağımsız olarak azalabilmektedir. Bağışıklık sistemi bozuklukları, kimyasal ilaçlar ve romatizma; trombosit eksikliğine neden olan diğer hastalıklardır.

Kan hastalıkları arasında, lösemi ve türevleri de kan hücrelerinin zarar görmesine neden olmaktadır. Lösemili hastalarda, trombosit azalması ile birlikte genellikle alyuvar ve akyuvar sayılarında da bozulmalar görülmektedir. Bu durum sonucunda genellikle, kontrol edilemeyen kanamalar görülse de tam tersine kanın aşırı pıhtılaşması durumu da görülebilmektedir.

Lösemi Hastalığının Ağız ve Diş Sağlığı Üzerindeki Etkileri

Lösemi, pek çok farklı vücut sistemini etkileyen bir hastalık olduğu için, oral belirtilerin görülmesine de neden olabilmektedir. Löseminin olası oral belirtilerini sıralamak istersek:

  • Dilde, dudaklarda ve diş etlerinde kanama.
  • Diş etlerinde şişme ve ağrı hissi.
  • Ağız içerisinde oluşan aft ve yaralar.
  • Diş etlerinin renginde solgunluk.

Lösemi hastalarında görülen bu belirtiler, genellikle kan hücrelerinin yıkımı ile ilişkilidir. Bununla beraber lösemi tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaçları da bu tip kanamalara neden olabilmektedir. Kemoterapi ile sağlıklı hücreler de zarar gördüğü için, bağışıklık sistemi zayıflamakta ve diş eti kanamaları görülmektedir.

Lösemi hastalığı nedeniyle kan hücrelerinde görülen bozulma, diş etlerine yapılan en ufak bir temasta şiddetli kanamaların oluşmasına neden olabilmektedir. Hatta bazı durumlarda bu kanamalar, kendiliğinden gerçekleşmektedir. Ayrıca ağız dokusu içerisinde morluklara da rastlanabildiği için, bu belirtiler aracılığıyla löseminin erken teşhisi sağlanmaktadır.

Lösemi Hastalarının, Diş Eti Kanamaları Nasıl Engellenir?

Lösemi hastalarının yaşadığı diş sağlığı problemlerinin en aza indirilmesi için; diş hekimlerinin, hastaları doğru bir şekilde yönlendirmesi gerekmektedir. Bu yönlendirmeleri sıralamak istersek:

  • Diş temizliğinin yumuşak diş fırçaları ile yapılması.
  • Dişleri ve diş etlerini korumak için gargara kullanması.
  • Ağız yaralarının oluşturduğu ağrıları dindirmek için etkili ilaçların kullanılması.
  • Diş kontrol randevularının sıkılaştırılması ve koruyucu diş hekimliği hizmetlerinden faydalanılması.
  • Ağız içerisinde oluşan iltihapların giderilmesi için antibiyotik kullanılması.

Kanayan diş etleri, lösemi hastalığıyla birlikte pek çok farklı hastalığın da habercisi olabilmektedir. Yeşiltepe Polikliniği bünyesinde verilen diş sağlığı hizmetleri, uzman hekim kadrosu ve modern çalışma koşulları sayesinde diş eti kanaması konusunda da öncü olmaktadır.

Bireylerin, detaylı bir incelemeden geçmesi ve ihtiyaç duyduğu tedaviye en hızlı sürede ulaşması için büyük bir özveriyle çalışan Yeşiltepe Polikliniği, 1997 yılından bu yana hizmet vererek, hastalarının memnuniyetini kazanmaktadır.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Glutatyon Hakkında Bilgi Alabilirsiniz

Copyright 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Glutatyon

Hemen Ara Bilgi Al
İmplant İçin
Hizmetler İçin
× WhatsApp İletişim