Protezler Tat Almanızı Etkileyebilir Mi?

Tat alma duyusunun kaybedilmesi, yiyeceklerin tatsız gelmesi ve farklı tatları ayırt edememek; birçok kişi için sinir bozucu niteliktedir. Tam ve kısmi protez kullanan tüm hastalar, ilk haftalarda bu durumu yaşayabilmektedir. Bu durum aşırı derecede rahatsız edici olsa da, birçok çözümü bulunmaktadır.

İnsanlar yaşlandıkça, tat tomurcukları zayıflamakta ve tat duyusunda his azalmaları görülmektedir. Hatta bazı insanlar; tatlı, tuzlu, ekşi ve acı gıdaların tadını ayırt etmekte güçlük çekmektedir. Takma diş ve protezlerin de etkisiyle bazı insanlar, tat ve lezzet kaybı yaşamaktadır.

Protezler, tat tomurcuklarını içeren üst damağımızı kapladığı için bazı zamanlarda tat kayıplarına neden olabilmektedir. Bu nedenle protez diş tedavisi alırken, dikkat edilmesi gereken en önemli husus protezin ağız yapısına uygun olmasıdır.

Kişilerin ağız yapısına en uygun protez dişlere sahip olması için, alanında uzman ve güvenilir hekimlerden hizmet alması gerekmektedir. Yeşiltepe Polikliniği; bünyesinde bulunan birbirinden donanımlı hekimleri ve modern ekipmanları sayesinde, müşterilerinin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamaktadır.

Diş Protezi Nedir?

Son yıllarda oldukça ilgi gören ve her geçen gün daha da fazla tercih edilen protez diş tedavisi, diş kaybı yaşayan kişilerin tercih ettiği bir yöntemdir. Diş protezlerinin her biri, kişiye özel olarak büyük bir titizlikle üretilmektedir.

Protez dişlerin, hastanın ağzıyla tam olarak uyumlu olması gerekmektedir. Hastanın beslenme ihtiyacını en iyi şekilde karşılaması için bu durum büyük ölçüde önem arz etmektedir. Bununla beraber protezin doğal görünümlü olması da, estetik bir duruşa sahip olması açısından önemli görülmektedir.

Kaliteli bir yaşam ve sağlıklı bir ağız yapısı için alınacak olan tedavinin, uzman diş hekimleri aracılığıyla uygulanması gerekmektedir. Protez tedavisi, kişilerin beklentilerine göre farklı yapılarda uygulanmaktadır. Doktor tavsiyesiyle, zirkonyum diş kaplama gibi sabit diş protezleri de tercih edilebilmektedir.

Kişilerin beklenti ve ihtiyaçlarına göre uygulanan tedaviler arasında, hareketli yapıdaki diş protezleri de bulunmaktadır. Hangi yapıda olursa olsun, diş protezlerinin sağlıklı yapıda kalabilmesi için temizliklerinin düzenli bir şekilde yapılması gerekmektedir.

Protez Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Diş ve diş eti yapısı, farklı nedenlerden dolayı hasar görebilmekte ve bunun sonucunda diş kayıpları meydana gelebilmektedir. Diş kayıpları sonucu oluşan kötü görüntü nedeniyle, özgüven eksikliği gibi psikolojik problemler de oluşmaktadır. Bununla beraber kişinin beslenme kalitesinin düşmesiyle, yemek yerken keyif alamaması da söz konusudur.

Tıp alanında gelişen teknoloji sayesinde, diş kayıpları da kolayca tedavi edilmektedir. Kişiye özel olarak hazırlanan protez diş uygulaması sayesinde, diş kaybı yaşayan hastalar özgüvenlerini ve beslenme kalitelerini yeniden kazanmaktadır.

Sindirim sisteminin en önemli başlangıcı olan çiğneme fonksiyonu, vücut sağlığı açısından oldukça önem arz etmektedir. Diş kaybı yaşayan bireyler, çiğneme fonksiyonunu başarılı bir şekilde yerine getiremediği için çeşitli sindirim problemleri de yaşamaktadırlar. Protez diş uygulamaları sayesinde, oluşacak sindirim problemlerinin de önüne geçilmektedir.

Protez diş uygulaması, herhangi bir darbe sonucu oluşan kırık veya çatlakların tedavi edilmesinde de kullanılmaktadır. Ayrıca çürüme nedeniyle diş kaybı yaşayan hastaların da sağlıklarına tekrardan kavuşmasına yardımcı olmaktadır.

Protez, Tat Almayı Engeller Mi?

Özellikle tüm ağzı kaplayan protez dişler, kişilerin tat almasını engelleyebilmektedir. Protezin üst damağı kaplaması, tat tomurcuklarının da kapanmasına neden olduğu için çeşitli tatların ayırt edilmesi zorlaşabilmektedir. Bununla beraber takma dişlere takılan yiyecek artıkları da tat kaybının yaşanmasına neden olmaktadır.

Protez dişler, temiz bir şekilde kullanılmadığı takdirde tat kaybı gibi durumlara neden olmaktadır. Yaşanacak tat kaybının engellenmesi mümkün olduğu için, bu konuda endişelenmeye gerek yoktur. Ancak çoğu kişi, protez kullanımına başladığı ilk haftalarda tat kaybı yaşadığı için yoğun bir kaygı hissetmektedir.

Yaşanacak tat kaybının engellemesi için bireysel olarak bazı önlemlerin yerine getirilmesi gerekmektedir. Protezlerin büyük bir titizlikle temizlenmesi bu önlemler arasında en önemlisidir. Bununla beraber koruyucu diş hekimliği hizmetlerinden de faydalanılması, protezlerin uzun yıllar boyunca güvenle kullanılmasını sağlamaktadır.

Protez Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Protez tedavisi alan kişilerin, ağız sağlığını koruması için dikkat etmesi gereken pek çok husus bulunmaktadır. Özellikle tam veya kısmi protez takan kişiler, tat alma konusunda zorluk yaşadığında protezlerinin bakımına ekstra özen göstermelidir. Bu durum çoğu kişi tarafından önemli görülen bir konudur çünkü yiyeceklerin tatlarını alamamak veya ayırt edememek sinir bozucu bir durum olarak nitelendirilmektedir.

Protez kullanımında, tat kaybının yaşanmaması ve tedavi edilmesi için dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Protezlerin Temizlenmesi: Protezleri günlük olarak fırçalamak ve temizlemek kişileri ağız yaralarından büyük ölçüde korumaktadır. Bununla beraber temiz bir protez, tat alma konusunda engelleyici özellik göstermemektedir.
  • Protezler Yapıştırıcısının Yeterli Kullanımı: Hareketli protezlerin, ağıza oturtulması esnasında bir çeşit yapıştırıcı madde kullanılmaktadır. Bu maddenin fazla kullanımı nedeniyle, tat kaybı gibi olumsuz durumlar yaşanacağı için yeterli düzeyde kullanıma özen gösterilmesi gerekmektedir.
  • Protezlerin Doğru Yerleştirilmesi: Doğru şekilde yerleştirilen protezler, normal koşullarda tat kaybına neden olmaz. Protezler; yeni kullanılmaya başlandıysa, kişilerin alışmak için kendine zaman tanıması gerekmektedir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Glutatyon Hakkında Bilgi Alabilirsiniz

Copyright 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Glutatyon

Hemen Ara Bilgi Al
İmplant İçin
Hizmetler İçin
× WhatsApp İletişim