Ne Kadar Sıklıkla Diş Hekimine Görünmelisiniz

Ne Kadar Sıklıkla Diş Hekimine Görünmelisiniz

Ağız ve diş sağlığı insan hayatında oldukça önemlidir. Bu nedenle düzenli aralıklarla kontrole gidilmelidir. Bu durum bir problem varsa önceden tespitine, böylece büyümeden daha kolay bir şekilde çözülmesine yardım eder. Genel anlamda diş hekimi kontrollerinin 3 ile 6 ay aralıklar ile gerçekleştirilmesi önerilir. 

Gülüşünüz, kişiliğinizin yansımasıdır. Beyaz ve sağlıklı dişlerle özgürce gülebilirsiniz. 

Özgüveninizin parlayışı ve sağlıklı bir yaşamın anahtarı olan gülümsemeniz, bizim önceliğimizdir. Yeşiltepe Polikliniği olarak, alanında uzman ekibimiz ve son teknoloji diş sağlığı ekipmanlarımızla hizmetinizdeyiz. Her yaş için çözüm sunan geniş hizmet yelpazemiz, genel diş sağlığından estetik diş hekimliğine, implantolojiden ortodontiye kadar uzanmaktadır. 

İşlem öncesi ve sonrası tedavilerimizle, diş sağlığınızın tüm yönlerini ele alıyor, size konforlu ve güvenli bir tedavi süreci sunuyoruz. Diş sağlığı konusundaki endişelerinizi bir kenara bırakın ve gülümsemenizi bizimle yeniden keşfedin. Sizin için en iyi çözümü sunmak ve gülüşünüzle hayatı daha fazla sevmenizi sağlamak için Yeşiltepe Polikliniğine sizleri bekliyoruz.

Dişlerde meydana gelebilecek çürükleri henüz ağrılar meydana gelmeden kanal tedavisi ya da çekim gibi ileri tedavi metotlarına gelmeden basit koruyucu dolgu kullanılarak korumak mümkün olabilir. Bununla sınırlı kalmadan diş eti hastalıkları bakımından da teşhisi erken dönemlerde koymanın önemi büyüktür. 

Eğer sağlıklı bir diş ve diş eti yapısına sahip olmak istiyorsanız, 6 ayda bir kontrollerin gerçekleştirilmesi önerilir. Bu aynı zamanda daha kısa zamanda çözüm bulunmasına da yardımcı olur. Bu sadece yetişkinler için değil çocuklar için de geçerlidir. Çocuklar için de diş hekimi kontrolü düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Böylece daha sağlıklı ve sağlam dişlere kavuşmaları mümkündür. Diş ve diş eti sorunlarının ciddi boyutlara ulaşmadan tedavi edilmesi, tedavi sürecinin konforlu geçirilmesi açısından da mühimdir.

Hollywood Gülüşüne Sahip Olun!

Tıpkı milyonlarca kişiyi büyüleyen HollyWood yıldızları gibi bir gülüşe sahip olmak herkesin hayalidir. Hollywood gülüş tasarımı, kişinin daha estetik ve içten bir gülümsemeye sahip olmasında etkili rol oynamaktadır. 

Diş Hekimine Gidilmesini Gösteren Durumlar Nelerdir?

Ağız ve diş sağlığı sadece dişleri ve ağız bölgesini değil sistemik sağlığı da etkiler. Bu sebeple diş hekimi kontrolü önerilen farklı durumlar yer alır. Diş ağrısı bunlardan bir tanesi olmaktadır. Birçok hastanın diş hekimlerine gitme sebebi ağrılar olmaktadır. Lakin ağrının sebebi kişiden kişiye göre farklılık gösterebildiği için standart değildir:

  1. Diş çürükleri
  2. Dişlerin aşınması
  3. Diş eti hastalıkları
  4. Gömülü dişler
  5. Diş apseleri
  6. Sinüzit
  7. Yumuşak doku hastalıkları

Tüm bunların yanı sıra farklı sebepler de diş ağrılarına neden olabilir. Diş ağrısı bulunuyorsa diş hekimi kontrolü kısa sürede, zaman geçirilmeden gerçekleştirilmelidir. Diş hekiminiz kontrolü sağladıktan sonra ağrı sebebini anlayabilmekte, ardından da buna uygun bir tedavi gerçekleştirilebilmektedir. 

Diş sağlığınıza önem veriyorsanız, Koruyucu Diş Hekimliği ile hayal ettiğini gülüşünüzü koruyabilirsiniz.

Diş Kırıkları

Diş kırıkları diş hekimi kontrolü gerektiren sebeplerden bir diğeridir. Bu özellikle çocuklarda olmak üzere farklı yaş gruplarında ve her cinsiyette gözlemlenmektedir.

Eğer travma ya da farklı bir sebepten ötürü diş kırılması yaşadığınızı düşünüyorsanız en kısa sürede diş hekimine gitmeniz önerilir. Çoğu zaman kırıklar travma kaynaklı olabilmektedir. Ancak farklı sebepler de yine yer almaktadır. Herhangi bir travma sebebiyle meydana gelen diş kırıklarında kırılan ya da yerinden çıkan diş için en kısa süre içinde diş hekimine ulaşmalıdır.

Kırılan yahut yerinden çıkan dişi ya da parçasını diş hekimi kontrolü için ulaştırana dek nemli tutmak önem taşır. Bu bakımdan süt, tükürük yada serum içerisinde tutarak götürülebilir. Diş hekimi gerekli kontrolleri gerçekleştirdikten sonra uygun bir tedavi yöntemini belirlemektedir. 

Ancak çocuklarda süt dişi kırıkları ya da yaralanmaları yetişkinlere göre çok daha farklıdır. Süt dişi altında daimi diş germleri yer alır. Bu bakımdan diş travmalarında diş yerinden çıkmış ya da kırılmışsa daimi diş germleri sebebiyle farklı prosedürler uygulanır. 

Dudak ve Yanak Yaralanmaları

Dudak ve yanak yaralanmaları da diş hekimi kontrolü gerektiren durumlar arasındadır. Bu gibi durumlarda yaralanan bölge ılık su ile güzel bir şekilde yıkanmalı, kanama bulunuyorsa gazlı bez kullanılarak basınç uygulanmalıdır. Ardından da diş hekimine kısa sürede başvurulabilir. Şayet bulunuyorsa soğuk kompres uygulaması da gerçekleştirilebilir. 

Diş Çekimi Sonrası Meydana Gelen Kanamalar

Diş çekimi sonrası meydana gelen kanamalar da diş hekimi kontrolü gerektirebilir. Diş çekimi ardından hafif kanamalar görülmesi normaldir, lakin 4-5 saatten uzun görülen sızıntılar şeklinde durmayan kanamalarda, diş çekimi olan bölgeye gazlı bez kullanılarak iyi bir basınç uygulanmalı, ardından da kısa süre içerisinde diş hekimine gidilmelidir. 

Ortodontik Cerrahi Durumlar

Ortodontik cerrahi durumlar, diş hekimi kontrolü gerektiren haller arasında bulunmaktadır. Kırık teller yani braketler, gevşeyen teller ya da dışarı doğru sarkan teller bulunuyorsa doktorunuz ile hemen iletişime geçilmelidir. Böyle bir durumda diş hekiminiz neler yapılması gerektiğine size anlatmaktadır. En kısa sürede randevu almak gerekir.

Diş ya da Dişlerin Arasına Saplanan Yabancı Maddeler

Diş ya da dişlerin arasında saplanan yabancı maddeler gibi durumlarda da diş hekimi kontrolü gerekir. Bu gibi durumlarda diş ipi ya da kürdan sonuç vermezse bölge ile fazla uğraşmamak gerekir. Zira diş etleri tahriş olarak, daha kötü sonuçlara yol açabilmektedir. Saptanan cisim uzun süre bölgede kalırsa diş ve diş etleri bakımından da sıkıntılı durumlara neden olabilmektedir. 

Diş Apseleri

Diş apseleri bekletilebilecek, hafife alınacak durumlar değildir. Bu bakımdan bu tür sorunlar bulunuyorsa da diş hekimi kontrolü yapılmalıdır. 

Dişlerde meydana gelen apseler diş çevresinden kaynaklı olabileceği gibi diş çürüklerinden de ileri gelebilmektedir. Apse durumunda diş hekimine kısa sürede gidilmelidir. Hekiminiz muayene ve röntgen ardından neden kaynaklı olduğunu anlayarak, uygun tedaviye kısa bir süre zarfında başlayabilmektir. 

Kendinden Meydana Gelen Diş Kanamaları

Kendinden meydana gelen diş eti kanamaları hafife alınabilecek bir durum değildir. Bu bakımdan diş hekimi kontrolü bu gibi durumlarda kısa sürede yapılmalıdır. Diş taşlarından ya da diş plaklarından kaynaklı olabilmektedir. Bunun yanı sıra sistemik bazı hastalıklardan da kaynaklanabilmektedir. 

Bu bakımdan kendiliğinden meydana gelen kanamalar bulunuyorsa da en kısa sürede doktora gitmek gerekir. 

Ağız ve diş sağlığı yalnızca ağzınızı etkilemez. Aynı zamanda birçok iç organınız için de hayati öneme sahiptir. Ağız Bakterileriniz Akciğerinize Nasıl Zarar Veriyor? başlıklı yazımızı inceleyerek, konu hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Ağız ve Diş Sağlığı Neden Önemli

Ağız ve diş sağlığı konuşma ve estetik bakımından büyük bir  önemi bulunmaktadır. Sindirim kanalının girişi olan ağızda oluşan problemlerde kişinin,

  1. Diş eti sağlığı
  2. Beslenme dolayısıyla genel sağlığı
  3. Konuşması
  4. Görüntüsü
  5. İşine odaklanma ve iş görme durumu gibi konuları etkiler.

Dişlerin besinlerin parçalanarak, sindirime hazırlanmasının dışında konuşma ve dış görünüşün bitirilmesi bakımından da önem taşımaktadır. Söz konusu işlevler de genel anlamda aşağıda olduğu gibidir:

  1. Estetik – Ağız ve dişler yüz estetiği üzerinde etkiye sahiptir. Özellikle ön dişler gerek konuşurken gerekse gülerken ön plandadır. Bu bakımdan diş eksikleri sosyal ve psikolojik açıdan kişinin kendini kötü hissetmesine neden olabilir.
  2. Konuşma – Ağızdan çıkan sesler dişler ve çevre dokular sayesinde şekillenerek harf, hece ve kelimelere dönüşür. Farklı nedenler ile dişler ve çevre dokularında meydana çıkan sorunlar ve dişsizlik, ses ve konuşma bozukluklarına neden olabilmektedir.
  3. Çiğneme – Sindirim, yiyeceklerin kesilmesi, koparılması, çiğnenmesi ve öğütülmesi ağızda başlar. Yeteri kadar çiğnenerek gerekli boyuta getirilen yiyecekler daha kolay biçimde sindirilir. Çeşitli nedenlerden dolayı dişlerden idşlerin söz konusu işlevi yerine getiremediği yahut yetersiz kaldığı hallerde mide ve bağırsak rahatsızlıkları gibi sindirim sistemi hastalıkları, psikolojik sıkıntılar oluşabilmektedir. 

Ağız ve diş sağlığı bu bakımdan oldukça önem taşır. Tüm bu sebeplerden dolayı diş hekimi kontrolü düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Kontroller için genel anlamda 3 ile 6 aylık periyotlar tavsiye edilmektedir. Düzenli bir şekilde kontrollere gitmek ağız ve diş sağlığı bakımından da oldukça önemlidir . Bakım ve tedavi işlemleri hastalara göre özel bir şekilde planlanarak, dikkatli bir şekilde planlanmaktadır.

 

Kaynak:

https://www.colgate.com/en-us/oral-health/dental-visits/how-often-should-you-go-to-the-dentist

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1116309/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Glutatyon Hakkında Bilgi Alabilirsiniz

Copyright 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Glutatyon

Hemen Ara Bilgi Al
İmplant İçin
Hizmetler İçin
× WhatsApp İletişim