Şeffaf Diş Teli mi Metal Diş Teli mi?

Hem genetik faktörler hem de küçük yaşlardan beri süregelen çeşitli alışkanlıklar, dişlerde çapraşıklık ve çene bozukluklarına yol açabilir. Bu gibi durumlar ise uzun vadede çiğneme ve yutma güçlüklerine hatta konuşma bozukluklarına neden olur. Bu problemlerin tedavisinde ise ortodonti uzmanlarına başvurarak diş teli tedavisi yaptırmak gerekir. 

Ortodontistler, diş hekimliği fakültesinden mezun olduktan sonra ortodonti alanında dört yıl daha eğitim görerek, uzmanlık unvanı kazanır. Ortodonti alanında yapılan tedavi uygulamalarında ise sıklıkla şeffaf ya da metal diş tellerinden yararlanılır. Bu noktada amaç, hastaların diş ve çene yapısındaki bozuklukları düzeltmek ve hastaların estetik görünen dişlere kavuşmasını sağlamaktır. 

Diş telleri, yani ortodonti tedavisi gerek süt dişleri dökülen çocuklara gerekse yetişkinlere uygulanabilir. Bu noktada, şeffaf diş teli ya da metal diş teli arasından seçim yapmak çoğunlukla hastanın durumuna bağlı olarak hekim tarafından karar verilir. Ancak bu doğrultuda hekimle iş birliği yaparak, fikir belirtmeniz mümkündür. 

Diş Teli Neden Gereklidir? 

Diş teli, diş çapraşıklığı ve çeşitli çene problemlerinde tedavi aşamasında kullanılan bir aparattır. Diş teli, her ne kadar estetik açıdan birçok insanı rahatsız etse de, çeşitli diş sağlığı problemlerinin tedavisinde diş telinden yararlanılması gerekir. Çene yapısının çok geride ya da ileride olması, tırnak yeme alışkanlıkları, küçük yaşlarda parmak emme alışkanlıkları gibi durumlar ileriki dönemlerde dişlerde bozukluklara sebep olur. Bu gibi durumlarda ise bir ortodonti uzmanına başvurarak muayene olmak gerekir. 

Ortodontik tedavilerde genellikle şeffaf ya da metal diş telleri kullanılır. Bu noktada çoğunlukla hastalar tarafından, metal diş teli mi yoksa şeffaf diş teli mi daha iyi sorusu sorulur. Son dönemlerde, estetik açıdan daha kabul edilebilir olan şeffaf diş telleri popülerlik kazanmıştır. Ancak şeffaf diş telleri tamamen şeffaf olarak üretilmez. Şeffaf tel şeklinde isimlendirilen gereçlerde de, diş teli metaldir. Sadece dişlerin üst kısmına yerleştirilen braketler şeffaf olarak üretilir. Bu braketler, diş üzerine sabitlenerek, dişlerin tel üzerinde istenilen konuma getirilmesini sağlar.

Genel olarak diş teli tedavisi, süt dişleri döküldükten sonra yani yaklaşık 13 yaşından itibaren herkese uygulanabilir. Ayrıca diş teli tedavisinin gerekliliği ne kadar erken tespit edilirse, o denli başarılı sonuçlar almak mümkündür. Bu gibi sebeplerle metal ya da diş teli tedavisi olarak, dişlerinizin arzu ettiğiniz görünüme gelmesini sağlayabilirsiniz. 

Yaygın Olarak Kullanılan Metal Diş Telinin Özellikleri 

Geçmişten bugüne diş tedavilerinde, yaygın olarak metal diş tellerinden yararlanılır. Ortodonti tedavisinde sıklıkla kullanılan metal diş tellerinin genel özellikleri şu şekildedir:

  • Küçük yaşlarda kullanılan metal teller, hızlı ve güvenilir sonuçlar verir. 
  • Metal teller, şeffaf tellere oranla daha fazla kuvvet uygular bu nedenle tedavi süresi daha kısa olabilir. 
  • Metal diş teli, oldukça belirgin olduğu için estetik kaygısı olan kişiler tarafından pek fazla tercih edilmez.
  • Metal diş telleri, maliyet açısından daha ekonomiktir. 

Genel olarak metal diş tellerinin olumlu ve olumsuz özellikleri bu şekildedir. Dişlerinizin durumu doğrultusunda, bu gibi faktörleri dikkate alarak doktorunuzla birlikte hangi türdeki diş telini kullanacağınızı belirleyebilirsiniz. 

Şeffaf Diş Tellerinin Özellikleri 

Son dönemlerde oldukça popüler olan şeffaf diş tellerinin çeşitli özellikleri mevcuttur. Bu özellikleri ise şu şekilde sıralamak mümkündür: 

  • Çoğunlukla yetişkin diş tedavilerinde kullanılan şeffaf teller, porselen ya da sert plastik malzemelerden üretilir.
  • Şeffaf olan teller, metal olan tellere göre ağızda çok fazla belli olmaz.  
  • Gerek sosyal yaşamda gerekse iş yaşamında, diş telleriyle dikkat çekmek istemeyen kişiler, şeffaf tellere yönelebilir. 
  • Dişin kendi doğal renginde üretilen bu şeffaf teller, metal tellere göre daha güçsüz bir yapıdadır. Bu sebeple de kırılma riskleri vardır. 
  • Genellikle şeffaf diş tedavisi daha pahalı seçeneklere sahiptir. 
  • Şeffaf diş telleri daha az kuvvet uyguladığı için tedavi süresi de buna bağlı olarak daha uzun olabilir. 

Ortodonti tedavisi kapsamında şeffaf diş tellerinin olumlu ve olumsuz özellikleri bu şekilde sıralanabilir. Bu doğrultuda doktorunuzla birlikte seçim yapabilirsiniz.  

Metal ve Şeffaf Diş Teli Arasındaki Farklar 

Ortodonti tedavisine ihtiyaç duyan hastalar, şeffaf diş teli mi yoksa metal diş teli mi sorusunun cevabını sıklıkla merak eder. Bu noktada bu iki farklı yapıdaki diş tellerini birbirinden ayıran bazı özellikleri göz önünde bulundurulmalıdır. Bu özellikler ise temel olarak şu şekilde sıralanabilir: 

  • Metal diş tellerini, şeffaf tellerden ayıran en önemli özellik daha belirgin olmalarıdır. Bu da estetik açıdan istenmeyen bir görünüm oluşturur. 
  • Şeffaf diş tellerinin, metal diş tellerine oranla lekelenme ihtimali daha yüksektir. 
  • Şeffaf diş tellerinin lekelenmeye müsait yapısı aynı zamanda dişlerde çürük oluşma riskini de artırır. 
  • Metal diş telleri, şeffaf tellere oranla bütçe dostu seçeneklere sahiptir. 
  • Metal diş tellerinde, şeffaf olan diş tellerine göre daha fazla kuvvet uygulanabildiği için genel olarak tedavi süresi daha kısa olur. 
  • Metal diş tellerinde, dişlerin konumu ve tedavi süreci daha net bir şekilde takip edilir. 

Genel olarak metal diş teli ve şeffaf diş telleri arasındaki belirgin özellikler bu şekilde sıralanabilir. Bu gibi özellikleri göz önünde bulundurarak tedavi sürecinizde hangi teli kullanacağınızı ortodonti uzmanınızla birlikte kararlaştırabilirsiniz. 

Diş Teli Kullanan Kişilerin Dikkat Etmesi Gereken Unsurlar 

Gerek şeffaf gerekse metal diş tellerini kullanan kişiler bu süreçte belli başlı özelliklere dikkat etmelidir. Genelde ortodonti tedavisi gören hastaların, belli aralıklarla doktor muayenesi olması, yediklerine dikkat etmesi ve diş bakımına özen göstermesi gerekir. Özellikle diş tellerinin kullanımı sırasında, ağız hijyenini sağlamak önemli ve gerekli bir durumdur.

Diş teli kullanırken tüketilen gıdalar, diş tellerinin arasında sıkışarak çürük oluşumunu hızlandırabilir. Bu yüzden ağız bakımında diş fırçalamanın yanı sıra ara yüz fırçası ve diş ipi kullanmak oldukça önemlidir. Diş teli tedavisi boyunca ağız bakımını yaparken, diş fırçalama aşamasında öncelikle diş telini ve pimlerini temizlemek gerekir. Daha sonra her bir dişinizi belli oranda vakit ayırarak dairesel hareketlerle fırçalayabilirsiniz. Aynı zamanda fırçalama esnasında çok fazla basınç uygulamamak ve fırçalama işlemini nazikçe gerçekleştirmek gerekir. 

Bununla birlikte günde bir defa diş ipi kullanmak ve gerektiği takdirde ağız bakım sularından yararlanmak önemlidir. Bu noktada ayrıca doktorunuzun önerilerini göz önünde bulundurabilirsiniz. Bunun dışında diş teli tedavi sürecinde kuruyemiş, patlamış mısır, cips, sandviç, elma, havuç, pizza gibi gıdaları tüketmemek ya da tüketirken son derece dikkatli olmak gerekir. Ayrıca bu süreçte sakız çiğnenmesi ve kola, fanta, gazoz gibi asitli içecekler kullanılması sakıncalıdır. Bu gibi özelliklere dikkat ederek, tedavi sürecinizi başarılı bir şekilde tamamlamanız mümkündür. 

Diş Teli Tedavisi Ne Kadar Sürer? 

Ortodonti tedavisinin ne kadar süreceği genel olarak diş yapısına ve kullanılan diş teline bağlı olarak farklılık gösterebilir. Ancak bu tedavi ortalama olarak 1-2 yıl arasında sürer. Üstelik bu süreçte, uzman hekim tarafından uyulması gereken kurallara dikkat etmek tedavi sürecini kısaltarak, daha başarılı sonuçlar elde etmenizi sağlar. Genel olarak ortodonti tedavisi ile arzu ettiğiniz dişlere sahip olabilir ve ağız dolusu gülümsemenin keyfine varabilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Glutatyon Hakkında Bilgi Alabilirsiniz

Copyright 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Glutatyon

Hemen Ara Bilgi Al
İmplant İçin
Hizmetler İçin
× WhatsApp İletişim